"Slimnīca ir pēdējā vieta, kur nonākt, kad tiešām vajag. Trīs četras dienas ārstējas, un ārā," intervijā laikrakstam "Diena" ceturtdien paudis veselības ministrs Ivars Eglītis (TP), uzsverot, ka patlaban sarežģītākais uzdevums ir vienlaikus samazināt slimnīcu noslogojumu un par ietaupītajiem līdzekļiem attīstī ambulatoros dienestus - ģimenes ārstu institūciju un mājas aprūpi.
"Kad nācu strādāt par ministru, zināju, ka mērķis ir pārlikt uzsvarus - veselības veicināšana, dzīvesveids, profilakse, ģimenes ārsti, ambulatorā aprūpe," laikrakstam norādījis ministrs gan atzīstot, ka pagaidām sabiedrība nav bijusi īpaši atsaucīga. "Bēdu mākta jau sabiedrība ir, katru dienu 800 cilvēku zaudē darbu, nav laika nodarboties ar veselību. (...) Pārāk dziļi ir iedzīvotājos filosofija - cīnīties ar sekām, nevis domāt par cēloņiem. Tas ir mantojums no padomju laikiem, kad slimnīcas būvēja visās malās, katrā pagastā bija slimnīca. Ieguldot profilaksē daudz mazākus līdzekļus, var daudz lielāku efektu iegūt," teicis Eglītis.

Savukārt komentējot cīņu pret pateicībām ārstiem aploksnēs, ministrs atgādinājis, ka šo problēmu saknē pārtrauc kārtīgs atalgojums, konkurence medicīnā un sociālās garantijas mediķiem. "Ja mēs tagad mazinām atalgojumu, situācija pasliktinās, atkal parādās aplokšņu algu maksājumi, tā kā ienākumi iedzīvotājiem krītas. Nu nav tas fons labvēlīgs, lai mēs turpinātu šobrīd risināt šo jautājumu," laikrakstam atzinis Eglītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!