Foto: Publicitātes foto

Eiropā notiekošie terora akti apliecina nepieciešamību pēc kopīgas izlūkdienesta izveides, sacīja bijusī Latvijas vēstniece Francijā, pašreizējā Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).

Politiķe pauda visdziļāko līdzjūtību Francijas cilvēkiem, piebilstot, ka visus terora aktus nekad neizdosies novērst. "Mēs jau vienmēr uzzinām tikai par tiem terora aktiem, kas jau ir notikuši, taču mēs nezinām to, cik patiesībā drošības dienesti ir spējuši tos jau novērst," viņa izteicās, piebilstot, ka šajā situācijā ļoti nozīmīga ir Eiropas Savienības (ES) kopīgā rīcība.

Viņas ieskatā ES jāturpina darīt viss iespējamais, lai šādi terora akti un mēģinājumi neatkārtotos. Vienlaikus viņa atgādināja, ka teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" jeb "Daesh" jaunā taktika, lai īstenotu terora aktus Eiropā, ir atgriezt kontinentā tos cilvēkus, kuri jau ārvalstīs ir cīnījušies teroristu pusē.

"Tādēļ mums jau ir nepieciešama šī kopīgā robežu kontrole, visi šie migrācijas plūsmas kontroles jautājumi, kā arī jautājumi, kas saistīti ar to cilvēku tiesisko atbildību, kas atgriežas no karošanas trešajās valstīs," sacīja deputāte.

Taujāta, vai ES kopš pēdējiem terora aktiem beidzot ir izdarījusi pienācīgus secinājumus un rīkojusies, Kalniete sacīja, ka šobrīd ir vienošanās par to, kā attīstīt robežu apsardzi, kā arī pastāv vienošanās ar Turciju, un pieņemta personu datu reģistrācijas sistēma.

"Tāpat izlūkdienesti apņēmušies apmainīties ar savā rīcībā esošo informāciju, taču tas pagaidām notiek tikai uz brīvprātības pamata. Savā ziņojumā par Eiropas globālās drošības stratēģiju EP nobalsoja par kopīgu Eiropas izlūkdienesta izveidi, tomēr [ES augstās ārlietu pārstāves Federikas] Mogerīni dokumentā tas ir izpalicis. Bet mēs līdz tam nonāksim, jo redzam notikumu attīstību mūsu pierobežā – militāros konfliktus, radikālo islāma attīstību – tas ir liels spiediens uz ES," skaidroja Kalniete.

Viņa gan norādīja, ka terora aktiem Eiropā ir ļoti augsta publicitāte, aicinot atcerēties terora aktu Turcijas lidostā, kā arī citviet pasaulē.

"Tie neizraisīja tik lielu sašutumu," sacīja Kalniete, norādot, ka tas Eiropu padara par pievilcīgu teroristu mērķi. "Tomēr mūsu dienesti jau tagad strādā aktīvāk, attīsta savas zināšanas, palielina sadarbību, bet visu jau nekad neizdosies novērst," viņa atzina.

Tikmēr Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti sacīja, ka notikušais terora akts ir uzbrukums ne tikai Francijai un tās ļaudīm, bet visai civilizētajai pasaulei. Vēstnieks arī sacīja, ka Francija vienmēr var paļauties uz saviem partneriem, īpaši Latviju, piebilstot, ka jau tuvākajā laikā tiks atvērta arī līdzjūtību grāmata.

Jau ziņots, ka Francijas kūrortpilsētā Nicā ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 80 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītājs tika nošauts.

Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā pagaidām nav ziņu, ka starp terora akta upuriem būtu arī Latvijas valstspiederīgie.

Neskatoties uz to, ja tautiešiem nepieciešama konsulārā palīdzība, tie tiek aicināti zvanīt pa ministrijas diennakts tālruni ārkārtas situācijām +371 26337711, Latvijas vēstniecības Francijā tālruni +33 153645810 vai +33 153645816 vai arī rakstīt uz e–pastu "palidziba@mfa.gov.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!