Foto: stock.xchng
Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieņēma jaunus noteikumus, kas ļaus Eiropas pacientiem ātrāk iegādāties par “zīmolu” jeb oriģinālajiem medikamentiem lētākās ģeneriskās zāles, portāls “Delfi” uzzināja EP.

Noteikumi paredz jaunus lēmumu pieņemšanas termiņus un nodrošinās pārredzamu zāļu cenu noteikšanas procesu un pārredzamus lēmumus par kompensējamām zālēm.

Atbilstoši Eiropas Komisijas datiem, ģeneriskās zāles pēc tam, kad tās bijušas tirgū jau divus gadus, ir vidēji par 40% lētākas nekā "oriģinālās" jeb "zīmolu" zāles. Aptauja liecina, ka farmācijas uzņēmumi izmanto dažādus "lobēšanas" paņēmienus, lai pēc iespējas attālinātu ģenerisko zāļu nokļūšanu tirgū un to ražotajiem medikamentiem nebūtu konkurences.

"Nav pieņemami, ka zāļu cenu apstiprināšana un kompensācija dažreiz kavējas pat vairāk nekā 700 dienas. Esmu pārliecināta, ka godīga prakse mūsu farmācijas tirgū nāks par labu gan pacientiem, gan valsts veselības aprūpes sistēmai," teica deputāte Antonija Parvanova, kas ir atbildīga par tiesību akta projekta virzību EP. Viņas ziņojumu deputāti pieņēma ar 559 balsīm par, 54 - pret un 72 - atturoties.

Lai pasteidzinātu ģenerisko zāļu nokļuvi pārdošanā un ietaupītu pacientu un sociālās nodrošināšanas sistēmas līdzekļus, EP deputāti rosina noteikt 60 dienu termiņu lemšanai par šo zāļu cenām un kompensācijām. Lēmumiem, kas attiecas uz jaunajām zālēm, cenu apstiprināšanas periods nedrīkstēs pārsniegt pašreiz noteiktās 180 dienas.

Dalībvalstu kompetentajām iestādēm būtu jāpublisko ekspertu un lēmējiestāžu locekļu vārdi, kas iesaistīti zāļu cenu apstiprināšanā un lēmumos par kompensējamiem medikamentiem. Jānodod atklātībai arī minēto ekspertu viņu interešu deklarācijas, lai nodrošinātu lēmumu pieņemšanas procesa pārredzamību un godīgumu, saka Parlamenta deputāti.  Kompetentajām iestādēm vismaz reizi gadā jāpublicē to zāļu saraksts, kuras sedz valsts veselības apdrošināšanas sistēmas, kā arī attiecīgajā laikposmā noteiktās cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!