Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi "Bankas Baltija" krimināllietā tiesājamā bijušā bankas vadītāja Aleksandra Laventa pārmetumus par tiesas vēlēšanos pārvietot viņu no "Linezera" uz citu slimnīcu, kā arī par citu procesuālu lēmumu pieņemšanu bez viņa klātbūtnes, informēja Latvijas pārstāve ECT Kristīne Maļinovska.
No ECT saņemtā vēstule, kurā atzīts, ka tiesa nenorādīs nekādus pasākumus saistībā ar Laventa un viņa advokātu iesniegumu, kurā bija pieprasīts apturēt jebkādas procesuālas darbības, līdz Lavents var ierasties tiesā. Tāpat advokāti lūdza tiesai atturēties no publiskiem paziņojumiem par viņa veselības stāvokli, kā arī prasību, lai netiktu izdarīts nekāds spiediens par Laventa pārvietošanu no "Linezera" slimnīcas uz citu ārstniecības iestādi. Laventa advokāti vēlējās, lai šī sūdzība tiktu pievienota jau ierosinātajai lietai par citiem iespējamajiem Laventa tiesību pārkāpumiem.

Pēc 2.augusta tiesas sēdes, kurā tiesa izdeva rīkojumu par Laventa pārvietošanu uz centrālcietuma slimnīcu, advokāti iesniedza ECT papildu sūdzību par tiesas procesa gaitu. Šī sūdzība tika izskatīta iepriekš ierosinātās lietas ietvaros, kurā Lavents sūdzas par pārlieku ilgo atrašanos apcietinājumā un citiem viņa tiesību pārkāpumiem. ECT pieprasīja paskaidrojumus Latvijas valdībai, kas arī tika sagatavoti līdz 4.septembrim.

ECT pieņēmusi izskatīšanā Laventa sūdzību pēc vairākiem punktiem un valdībai līdz 10.septembrim bija dota iespēja mēģināt panākt vienošanos ar Laventu pirms tiesas vai arī iesniegt papildu materiālus tiesai. Valdība iepriekš nolēma nemēģināt vienoties ar Laventu pirms tiesas, bet līdz noteiktajam termiņam iesniedza papildus paskaidrojumus.

Savukārt Laventam līdz šim termiņam nosūtīja tiesai savas prasības par kompensāciju, kādu viņš vēlas saņemt par savu tiesību aizskārumu, ja viņa prasību tiesa apmierinās. Līdz šim advokāti nav nosaukuši konkrētas prasības, tikai norādījuši, ka vēlas, lai tiktu novērsti visi viņa tiesību pārkāpumi.

Savukārt "Bankas Baltija" tiesas procesa virzība uz gadu bija apstājusies, jo Lavents visu šo laiku atrodas slimnīcā. Tomēr augustā tiesa pieņēma lēmumu lietas izskatīšanu turpināt bez viņa klātbūtnes un ļaut viņam pēdējo vārdu iesniegt rakstveidā. Viņš no šīs iespējas atteicās, bet izteica vēlēšanos runāt tiesas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!