Foto: Shutterstock
Sacenšoties divās vecuma grupās, Eiropas ģeogrāfijas olimpiādē visiem sešiem Latvijas izlases dalībniekiem izdevās izcīnīt bronzas medaļas, informēja Agnese Sviderska.

Eiropas ģeogrāfijas olimpiāde, kas notika no 29. līdz 30. augustam, pirmo reizi norisinājās tiešsaistes režīmā. Jauno ģeogrāfu sacensībās kopumā piedalījās 77 skolēni no 14 dažādām valstīm.

Trīs jaunākie Latvijas izlases dalībnieki sacentās vecuma grupā līdz 15 gadiem, bet trīs vidusskolēni startēja 16 līdz 19 gadu vecuma grupā. Jaunāko grupā Latviju pārstāvēja Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolniece Linda Reimane, Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja skolēns Vladimirs Bazans un Cēsu 1.pamatskolas skolēns Artūrs Supe.

Savukārt vidusskolēnu grupā Latviju pārstāvēja Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas skolēns Artis Krebss, Madonas Valsts ģimnāzijas skolēns Ralfs Bormanis un Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolēns Toms Ekmanis.

"Laikā, kad skolēni jau gatavojas nākamajam darba cēlienam, mums bija iespēja noslēgt iesākto ceļu un pārliecināties par savām zināšanām uz visas Eiropas fona. Man ir liels prieks, ka ikviens no Latvijas pārstāvjiem ir ieguvis medaļu - tas tikai parāda, cik spēcīgi esam," par pieredzi sacensībās stāsta Latvijas komandas dalībnieks Ralfs Bormanis.

Viņš norāda, ka par spīti pašreizējiem apstākļiem pasaulē un olimpiādes organizēšanai attālinātā formātā gan sistēmas vide, gan tehniskie jautājumi bija lieliski saplānoti, lai olimpiādi varētu pavadīt mierīgi un koncentrēties uz uzdevumiem.

Savukārt Latvijas izlases dalībnieks Atis Krebss pēc sacensībām stāsta, ka olimpiāde norisinājās digitālā formā, tāpēc tās praktiskajā daļā pētāmo upes salu nācās iepazīt ar kartes un satelītattēlu palīdzību. Pilnvērtīga lauka darba trūkumu atsvēra sekojošais multivides tests un teorētiskā daļa.

Tajos valdošā tēmu daudzveidība un ātrais uzdevumu risināšanas temps spēja radīt ģeogrāfijas sacensībām raksturīgo azartu. Līdzīgi kā klātienes sacensībās, arī tiešsaistes olimpiādē uzdevumi bija sadalīti trīs veidos - atvērtajos jautājumos, testa jautājumos un lauka darbā, kas šoreiz tika veidots no attēliem.

2020. gada Eiropas ģeogrāfijas olimpiādē piedalījās dalībnieki no tādām pasaules valstīm kā Latvija, Lietuva, Igaunija, Baltkrievija, Krievija, Čehija, Beļģija, Slovēnija, Bulgārija, Serbija, Bosnija un Hercegovina, Azerbaidžāna, Turcija un Kazahstāna. Par šī gada olimpiādes uzvarētāju kļuva lietuvietis Simas Kontrimas.

Latvijas izlasi dalībai olimpiādē sagatavoja Jauno ģeogrāfu skolas vadītāji Gatis Kampernovs un Uldis Klepers. Šogad klātienē paredzētā olimpiāde Turcijas pilsētā Stambulā pārcelta uz 2021. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!