Latvijas pārstāvji Eiropas Konventā diskusijām par Eiropas Savienības (ES) nākotni turpmāk sēdēs varēs uzstāties latviešu valodā, ceturtdien žurnālistus informēja Latvijas Saeimas pastāvīgais pārstāvis Konventā Edvīns Inkens.
Jau nākamajā Eiropas Konventa sēdē 15.aprīlī Latvijas pārstāve Inese Birzniece uzstāsies latviski, un Konvents nodrošinās tulkojumu. Inkens pastāstīja, ka pagājušajā nedēļā Konventa Prezidijs atbalstīja Latvijas iniciatīvu darba valodu sarakstā iekļaut arī visu pārējo Konventā pārstāvēto ES kandidātvalstu valodas. "Tā bija mūsu kauja, kurā mēs uzvarējām," savu gandarījumu pauda Saeimas pārstāvis.

Iepriekšējā sēdē 21. un 22.martā Konvents vienojās Prezidijā iekļaut kandidātvalstu parlamentu pārstāvi, tomēr netika atrisināts jautājums par kandidātvalstu pārstāvju iespējām uzstāties Konventā savu valstu oficiālajās valodās.

Jau vēstīts, ka lēmumu par Konventa izveidi pieņēma ES valstu un valdību vadītāju sanāksmē Lākenā pērnā gada decembrī. Konventa mērķis ir apmainīties viedokļiem un sagatavot priekšlikumus par ES institucionālajām reformām. Priekšlikumi būs jāapstiprina ES dalībvalstīm, lai nodrošinātu efektīvu ES funkcionēšanu pēc paplašināšanās, kad dalībvalstu skaits būs sasniedzis 28.

Konventā darbojas 105 dalībvalstu, kandidātvalstu un ES institūciju pārstāvji. Lai gan kandidātvalstis Konventā ir pārstāvētas uz līdztiesības principiem, tomēr tām nebūs iespēju bloķēt dalībvalstu pieņemtos lēmumus.

Latvijas valdību Konventā pārstāv īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, parlamentu - "Latvijas Ceļa" deputāts Edvīns Inkens un Tautas partijas deputāts Rihards Pīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!