Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības komitejā 2. septembrī par padarīto Eiropas zemnieku aizsardzībai pret Krievijas sankcijām ziņos ES Lauksaimniecības komisārs Dačians Čološs, portālu „Delfi” informēja EP deputāte Sandra Kalniete (V).

Komisāra ziņojums ir iekļauts Lauksaimniecības komitejas darba kārtībā pēc Kalnietes un citu komitejas deputātu ierosinājuma.

Čolosam būs jāziņo deputātiem, kas līdz 2.septembrim izdarīts, lai mazinātu embargo sekas Eiropas lauksaimniecībā un ko Komisija un Padome turpmāk plāno darīt, lai finansiāli atbalstītu nozarē strādājošos un atrastu jaunus noieta tirgus.

1. augustā pirmo reizi tiksies lauksaimniecības komisāra izveidotā ārkārtas darba grupa, kuras darbā piedalīsies arī dalībvalstu pārstāvji.

Komisija jau ir paziņojusi, ka embargo seku mazināšanai būs iespējams izmantot 430 miljonus lielo Stabilizācijas fondu, kuru ES izveidoja 2013. gadā Kopējās lauksaimniecības politikas reformas rezultātā.

Kalniete uzskata, ka ārkārtas situācijas prasa ārkārtas risinājumus un bez Stabilizācijas fonda izmantošanas, Eiropas līmenī, iespējams, būs jāvienojas arī par citu finanšu plūsmu novirzīšanu zemnieku aizsardzībai pret embargo ietekmi.

Svarīga ir arī aktīvi īstenot ārējās tirdzniecības un ekonomisko sakaru politiku, lai pārliecinātu ar Eiropu solidarizēties tās valstis, kuras pašlaik Krievija cenšas pretnostatīt Eiropai, kā, piemērām, Turciju un Brazīliju.

Kalniete uzskata, ka pašlaik vissvarīgākais ir izskaidrot un pierādīt Komisijai un pārējām dalībvalstīm Latvijas piensaimniecības krīzes mērogus. Lai iespējami ātri risinātu nozares izdzīvošanai svarīgākos jautājumus, Latvijas politiķiem un diplomātiem intensīvi ir jāstrādā ne tikai Briselē, bet arī dalībvalstu galvaspilsētās.

Sandra Kalniete ir Eiropas Tautas partijas frakcijas priekšsēdētāja vietniece un darbojas Parlamenta Ārlietu un Lauksaimniecības komitejās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!