Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Žuzeps Burreljs EP plenārsēdes atklāšanā, veltot uzrunu Baltijas valstu okupācijas 65.gadadienai, trešdien aicināja neaizmirst par Baltijas valstu okupāciju.
"Ir jāatceras vēsture, pretējā gadījumā nākotnē draud tās atkārtošanās negatīvā izpausmē," teica EP prezidents, informēja EP preses sekretāre Marika Armanoviča.

Trīs Baltijas valstis pirms 60 gadiem zaudēja neatkarību padomju okupācijas rezultātā. Tas baltiešiem nesa deportācijas, teroru un ciešanas.

Pēc Burrelja vārdiem, šī nav pirmā reize, kad EP par to atgādina - parlaments Baltijas okupācijas faktu jau nosodīja 1983.gadā.

Šajās ES sarežģītajās dienās jāatgādina, ka Baltijas valstu pievienošanās ES vairojusi šo valstu iedzīvotāju brīvību un labklājību, viņš piebilda.

Pēc Burrelja teiktā, jāveido vienota Eiropas vērtību telpa, kas balstīsies uz cilvēktiesību ievērošanu.

EP Tautas partiju grupas deputāts Aldis Kušķis (JL) pauda gandarījumu par Burrelja uzrunu.

"Staļinisti-komunisti nozaga un izvaroja nozīmīgu daļu no kopējās Eiropas vēstures - Baltijas vēsturi," uzsvēra Kušķis. "Mēs, Baltijas valstu EP deputāti kopā ar eiropiešu vēsturniekiem atjaunojam vienotu vēstures izpratni Eiropas sabiedrībā un politikā".

Kā iepriekš informēja Eiropas Tautas partiju grupas deputāts Aldis Kušķis (JL), uzruna bija paredzēta kā atbilde uz Tautas partiju grupas deputātu gatavoto, bet nepieņemto rezolūciju par Baltijas valstu okupāciju.

Eiropas Tautas partiju grupas deputātu rosinātajā rezolūcijā bija iekļauts aicinājums Krievijai atzīt Baltijas valstu okupāciju, kā arī normalizēt attiecības ar šīm valstīm, taču dokuments netika izskatīts EP. Tā vietā Burreljs nāks klajā ar savu uzrunu.

Burreljs savā uzrunā gan nav aicinājis Krieviju atzīt PSRS pāridarījumus Baltijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!