Foto: LETA
Eiropas Parlaments (EP) trešdien oficiāli apstiprināja nozīmīgākos ar 2012. un 2013. gada budžetu saistītos tiesību aktus: sešu miljardu eiro lielus grozījumus 2012.gada budžetā maksājumu segšanai, prioritātes izaugsmei un nodarbinātībai nākamā gada budžetā, kā arī stratēģiju situācijai, ja 2013. gadā pietrūks līdzekļu, portāls “Delfi” uzzināja EP.

 Parlamenta apstiprinātie 2013.gada budžeta reālie izdevumi ir 132,8 miljardi eiro - 0,99% no ES nacionālā kopienākuma, bet maksājumu "solījumu" daļa - 150,9 miljardi eiro (1,13% no nacionālā kopienākuma). Tas ir mazāk nekā 2012.gada budžetā (ieskaitot budžeta grozījumus), kurā maksājumu un saistību īpatsvars bija attiecīgi 1,05% un 1,15%.

 Grozījumus 2012. gada budžetā pieņēma ar 514 balsīm par, 68 pret un 82 deputātiem atturoties. Budžetu 2013. gadam  apstiprināja bez balsojuma.

Tāpat EP priekšsēdētājs, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs un prezidentvalsts Kipras prezidents kopīgi parakstījuši trīs deklarācijas, apņemoties 2013.gadā piešķirt papildu līdzekļus, ja tas būs vajadzīgs 2012. gada rēķinu nomaksai vai arī lai segtu starpību starp budžetā plānotajiem līdzekļiem un reālajām vajadzībām.

Vienošanās par 2012.gada budžeta grozījumiem tagad ļauj oficiāli piešķirt globalizācijas pielāgošanas fonda līdzekļus bezdarbnieku atbalstam septiņās dalībvalstīs - Spānijā, Somijā, Dānijā, Itālijā, Zviedrijā, Austrijā un Rumānijā. Kamēr vienošanās par papildu līdzekļiem 2012.gada budžetā nebija panākta, šie līdzekļi bija bloķēti.

EP norāda, ka deputāti panāca to, lai par 4,8% palielinātu 2012.gada maksājumu solījumu apjomu ES konkurētspējas veicināšanai, jo īpaši ES 7.Pētniecības pamatprogrammas  pasākumiem (par 6,4%), Eiropas transporta tīkliem (6.3%), kā arī konkurētspējas un inovāciju pamatprogrammai (9,6%).  Arī ārlietu budžetā deputāti panāca par 1,9% vairāk līdzekļu saistībām, ko lielākoties atvēlēs Palestīnas atbalstam.

Tāpat kā pagājušā gada budžetā, arī 2013. gada budžeta maksājumiem apstiprinātā summa neatbilst EK aprēķinātajām tēriņu vajadzībām. Ņemot vērā visus maksājumu solījumus, ko uzņēmusies ES un kurām piekritušas visas puses, visticamāk ar apstiprināto 2013.gada budžeta apjomu nepietiks.

Tādēļ EP priekšsēdētājs, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs un prezidentvalsts Kipra apņēmās aktīvi uzraudzīt līdzekļu tērēšanu un, ja būs vajadzīgs, ierosināt (Komisija) un pieņemt (Padome un Parlaments) budžeta grozījumus, lai deficīta novēršanai.

Padome oficiāli apstiprināja budžeta tiesību aktus 6. decembrī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!