Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta deputāti otrdien debatēs stingri nosodīja Alekseja Navaļnija arestu un aicināja Eiropas Savienību (ES) paplašināt sankcijas pret Krievijas amatpersonām, iekļaujot tās, kuras ir iesaistītas viņa ieslodzīšanā, portāls "Dlefi" uzzināja EP Preses dienestā.

Debatēs ar ES augsto pārstāvi ārlietās Žuzepu Borelu EP deputāti aicināja Krievijas iestādes nekavējoties atbrīvot Krievijas opozīcijas politiķi un korupcijas apkarošanas aktīvistu Navaļniju, uzsverot, ka viņa arests un veids, kā tas notika, ir acīmredzamā pretrunā starptautiskajiem tiesību aktiem un arī Krievijas konstitūcijai.

Deputāti prasīja paplašināt sankcijas, ko ES noteikusi pret Krievijas amatpersonām, kas atbildīgas par Navaļnija indēšanu, un tajās iekļaut arī personas, kas iesaistītas viņa ieslodzīšanā.

ES nedrīkst vilcināties šajā nolūkā izmantot savu jauno ES globālo cilvēktiesību sankciju režīmu, uzsvēra deputāti.

Daži EP deputāti arī aicināja darīt vairāk, lai Kremli efektīvi sauktu pie atbildības par cilvēktiesību pārkāpumiem un Krievijas tieslietu sistēmas politizēšanu.

Vairāki politiķi arī aicināja ES un it īpaši dažu dalībvalstu un reģionu valdības beidzot pārtraukt darbus pie "Nord Stream 2" cauruļvada izbūves, lai tādējādi īstenotu pienācīgas ekonomiskas sankcijas pret Krievijas valdību.

Savukārt citi paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins, šķiet, baidās no Baltkrievijas pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko likteņa, tāpēc dara visu iespējamo, lai apturētu režīma kritiķus.

Ceturtdien, 21. janvārī, EP balsos par rezolūciju par Navaļnija apcietināšanu.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstu ārlietu ministri pirmdien aicināja ES izdarīt spiedienu uz Krieviju saistībā ar opozicionāra Navaļnija apcietināšanu.

Maskavas Himku tiesa pirmdien Navaļniju apcietināja uz 30 dienām līdz 15.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!