Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti esot gatavi pieņemt 3% samazinājumu jaunajā Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātajā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta piedāvājumā, liecina portāla “Euobserver.com” rīcībā esošā informācija.

EP lielākās frakcijas Eiropas Tautas partijas grupas (ETP) prezidents Žozefs Dauls Komisijas sagatavoto budžetu raksturojis kā niecīgu, bet ņemot vērā dalībvalstu gatavību strādāt ar šādu taupības budžetu, prognozēja EP pielaidību, akceptējot sagatavoto piedāvājumu.

EP deputāti esot sagatavojuši jau daudzgades budžeta pozīcijas rezolūcijas uzmetumu, kuru atbalstot trīs lielākās EP politiskās grupas.

Apmaiņā pret atbalstu šim budžeta apmēram, EP vēlas padarīt elastīgākus esošā finansējuma izlietojuma nosacījumus, piemēram, arī paredzēt iespēju dalībvalstīm piešķirto finansējumu tērēt ne tikai noteiktajā septiņu gadu periodā, bet arī paredzēt iespēju finansējumu pārnest uz nākamo budžeta termiņu. Tāpat EP vēlas tādu elastīguma mehānismu, kas vairāk pieļautu līdzekļus pārvirzīt starp dažādām pozīcijām.

EP nākotnē arī vēlas mainīt veidu kā ES budžets tiek sastādīts, vairāk cenšoties iegūt līdzekļus no ES pašas līdzekļiem, nevis atsevišķi no dalībvalstīm, - kā iespējamie risinājumi šādam variantam būtu kādu atsevišķu nodokļu ieviešana, no kuriem varētu veidot ES budžetu.

Tuvāko nedēļu laikā EP uzsākšot sarunas ar dalībvalstu valdību vadītājiem, lai censtos panākt vienošanos par galējiem budžeta nosacījumiem.

Jau ziņots, ka Komisija vienojās par 2014 - 2020.gada budžetu 960 miljardu eiro (674,7 miljardu latu) apmērā, kas ir par 3% mazāks kā iepriekšējo septiņu gada laikā esošais finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!