Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas Aleksandra Lukašenko režīms izmanto cilvēkus kā ieroci, lai tādējādi destabilizētu kaimiņvalstis un visu Eiropas Savienību (ES), saistībā ar Eiropas valstu parlamentāriešu piektdien šajā jautājumā kopīgi sagatavoto vēstuli pauž Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, vairāku Eiropas valstu parlamentu Ārlietu un Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji piektdien kopīgā vēstulē ES institūciju un NATO vadītājiem stingri nosodīja hibrīduzbrukumu, ko Lukašenko režīms īsteno pie ES un NATO austrumu robežas.

Lukašenko ir bijusi būtiska loma mākslīga migrācijas ceļa izveidē un migrantu ciniskā izmantošanā, mēģinot destabilizēt Poliju, Lietuvu, Latviju un visu ES, lai panāktu, ka tiek atceltas viņa režīmam uzliktās sankcijas, uzsvērts vēstulē, kas nosūtīta Eiropas Komisijas priekšsēdētājai Urzulai fon der Leienai, Eiropadomes priekšsēdētājam Šarlam Mišelam un NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam.

"Baltkrievijas režīms izmanto cilvēkus kā ieroci, lai tādējādi destabilizētu kaimiņvalstis un visu ES. Mums ir jāreaģē sistēmiski un koordinēti, lai novērstu iespēju, ka kāda trešā puse – valsts vai organizācija – izmanto ES migrācijas un patvēruma sistēmu, lai izdarītu spiedienu vai šantažētu ES un tās dalībvalstis," norāda Kols, uzsverot, ka ir jāstiprina ES noturība pret hibrīduzbrukumiem un jāveido šodienas realitātei un izaicinājumiem atbilstošs regulējums.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP) norāda, ka Latvija stingri nosoda Lukašenko režīma īstenotās hibrīdkara operācijas uz Lietuvas, Latvijas un Polijas robežas ar Baltkrieviju. "Trešo valstu migrantu izmantošana savu politisko mērķu īstenošanai ir galēji nepieņemama, cilvēciski neētiska un nehumāna rīcība. Aicinām starptautiskās organizācijas izvērtēt Lukašenko un viņa režīma atbildību par neaizsargātu un izmisušu migrantu izmantošanu, tos brutāli ar varu, agresīva spēka un kaujas ieroču pielietošanu, piespiežot nelegāli šķērsot ES ārējo robežu," pauž Tērauda, uzsverot, ka šāda rīcība prasa vienotu ES dalībvalstu un starptautisko organizāciju rīcību.

Komisiju priekšsēdētāji vēstulē atzinīgi vērtē EK centienus rast risinājumus migrācijas krīzei. Vienlaikus parlamentārieši uzsver nepieciešamību nekavējoties pielāgot ES tiesisko regulējumu un izstrādāt rīkus, kuru pamatā būtu pietiekams finansējums, lai tādējādi spētu stingri reaģēt un apturēt nelegālo migrantu izmantošanu politiskos un hibrīdapdraudējuma nolūkos.

Vēstulē ietverts aicinājums īstenot sankcijas pret Baltkrievijas lidostām un pār Baltkrieviju noteikt lidojumu aizlieguma zonu. Tāpat rosināts piemērot sankcijas visām starptautiskajām lidsabiedrībām, kas pārkāpj šo aizliegumu. Komisiju priekšsēdētāji arī aicina izmeklēt, vai un cik lielā mērā trešās valstis ir iesaistītas Lukašenko režīma nelikumīgo darbību atbalstīšanā.

Parlamentārieši aicina uzsākt starptautisku tiesvedību, lai sodītu Lukašenko un viņa režīma pārstāvjus par pastrādātajiem plaša mēroga noziegumiem, kas izdarīti pret baltkrievu tautu.

ES ir jāīsteno stingri ekonomiski un diplomātiski pasākumi, lai novērstu jebkādu apdraudējumu blokam. Tāpat nekavējoties jāizstrādā pretpasākumi, lai novērstu turpmākas provokācijas vai mēģinājumus sēt neuzticību un radīt strīdus starp ES dalībvalstīm, uzvērts vēstulē.

Vēstuli parakstījuis Kols, Tērauda, Igaunijas parlamenta un Lietuvas Seima Ārlietu un Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji. Tāpat vēstuli parakstījuši Čehijas, Slovēnijas, Ukrainas, Ungārijas, Rumānijas, Francijas, Polijas, Vācijas, Lielbritānijas un Īrijas parlamentu Ārlietu vai Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji un Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Savukārt Baltijas Asamblejas (BA) Prezidijs piektdien nosūtījis vēstuli EP prezidentam, EK prezidentei un Eiropadomes priekšsēdētājam, paužot dziļas bažas par hibrīduzbrukumiem, ko Lukašenko režīms izvērš pret Latviju, Lietuvu, Poliju un visu ES. Vēstuli parakstījis arī BA prezidents, BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS).

Vēstulē uzsvērts, ka Lukašenko režīma rīcība parāda, ka migrācijas jautājumos ES nepieciešama citāda pieeja. Lietuvas, Latvijas un Polijas pierobežā notiekošais norāda uz nepieciešamību pēc lielākas Eiropas valstu solidaritātes un vienotas ES dalībvalstu izpratnes par saistībām, mērķiem un pieeju, risinot šo kopējo apdraudējumu, kas jau ir ārpus kontroles, Baltkrievijas režīmam nerespektējot starptautisko sabiedrību un esot gatavam savu mērķu sasniegšanai izmantot citu cilvēku dzīvības.

Vēstulē BA Prezidijs aicina pēc stingras un skaidras ES dalībvalstu pozīcijas jautājumā par to, kā kopīgiem spēkiem reaģēt uz Lukašenko režīma vai Krievijas provokācijām. Tāpat BA aicina spert konkrētus soļus ES līmenī, lai nodrošinātu visu nepieciešamo palīdzību Lietuvai, Latvijai un Polijai ES ārējās robežas aizsardzībā.

Kā ziņots, Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukumā aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienus tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!