Foto: LETA

Pēdējie makroekonomikas attīstības dati ir cerīgāki, nekā prognozēts, tāpēc Eiropas Savienībā (ES) kopumā un arī Latvijā sagaidāma ekonomikas prognožu korekcija "uz augšu", piektdien, 27. janvārī, preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks, tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par makroekonomikas attīstības tendencēm, Dombrovskis norādīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējām prognozēm, pēdējie dati ir nedaudz cerīgāki.

Šādu vērtējumu viņš sniedza gan par ekonomikas aktivitāti ES, gan zemākām nekā prognozēts enerģijas cenām. Viņš piebilda, ka energoresursu krīzē palīdzējusi arī siltā ziema un attiecīgi zemāks enerģijas patēriņš.

Dombrovskis informēja, ka patlaban tiek gatavotas EK ziemas ekonomikas prognozes, kas tiks publiskotas februāra sākumā.

"Viss liecina, ka korekcijas attiecībā uz ekonomiku būs nedaudz uz augšu gan ES kopumā, gan Latvijā. Savukārt inflācijas pīķis varētu būt sasniegts aizgājušā gada beigās un var gaidīt inflācijas mazināšanos," teica politiķis.

Tajā pašā laikā Dombrovskis norādīja uz konkurētspējas problēmām ilgtermiņā un joprojām aktuālajiem enerģētikas drošības jautājumiem.

"Šoziem ES gāzes krātuvēs ir vēl daudz Krievijas gāzes, kas tika iepumpētas pagājušā gada pirmajā pusē. Šogad to vairs nevaram sagaidīt. Tas nozīmē, ka jāstrādā pie apjomīgām gāzes piegādēm no citiem piegādātājiem," sacīja Dombrovskis un piebilda, ka Eiropai jau tagad jārisina energoapgādes jautājumi nākamajā ziemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!