Pie Latvijas augstākās virsotnes Gaiziņkalna piektdienas rītā izraisījušās domstarpības starp Eiropas kustību Latvijā (EKL) un eiroskeptiķu apvienību "Neatkarība - ārpus Eiropas Savienības (ES)" ("Nē ES") par EKL ieceri uznest Latvijas augstākās virsotnes Gaiziņa tornī ES karogu.
EKL prezidents Ainārs Dimants apgalvoja, ka, neskatoties uz eiroskeptiķu mēģinājumiem nepieļaut ES karoga uznešanu, aizšķērsojot ceļu uz Gaiziņa torni, EKL pārstāvji karogu Gaiziņā tomēr uznesuši.

Savukārt "Nē ES" valdes loceklis Ivo Kūziks stāstīja, ka EKL karogu Gaiziņa tornī tomēr nav uznesuši, jo "Nē ES" dalībnieki EKL pārstāvjus neesot laiduši augšā tornī, nostājoties priekšā ceļam. Kūziks klāstīja, ka EKL pārstāvji ar ES karogu esot staigājuši "kaut kur fonā". Pēc jautājuma, vai EKL tomēr ES karogu uznesuši Gaiziņa tornī, Kūziks sarunu neturpināja un nolika klausuli.

EKL prezidents stāstīja, ka seši "Nē ES" pārstāvji "ar fizisku spēku, savā veidā agresīvi, izmantojot vardarbīgas metodes", aizšķērsojuši ceļu EKL pārstāvjiem, kuri Gaiziņa tornī vēlējušies uznest ES karogu.

"Roku palaišanas nebija," sacīja Dimants un pavēstīja, ka sarunu ceļā EKL pārstāvjiem izdevies "šo šķērsli pārvarēt" un Gaiziņa tornī ES karogs tomēr tika uznests. Pēc tam EKL un "Nē ES" pārstāvju vidū raisījusies diskusija par Latvijas pievienošanos ES, taču "Nē ES" biedri neesot bijuši īpaši atvērti diskusijai, stāstīja EKL prezidents.

Viņš pauda EKL pārstāvju viedokli, ka "demokrātiju un brīvu domu ar vardarbību neizdosies apturēt". "Tā ir ļoti bīstama tendence," sacīja Dimants, velkot paralēles ar Zviedrijā notikušo ārlietu ministres Annas Lindas (Anna Lindh) slepkavību, jo izmantota tiek vardarbība, nevis argumenti.

"Dodamies uz vietu, no kuras Latvijā vistālāk redzams, jo nedēļu pirms 20.septembra vēlamies simboliski uzsvērt, ka vienīgā tālredzīgā izvēle ir balsot par Latviju Eiropā," ideju ES karogu uznest Gaiziņā skaidroja Dimants.

EKL pārstāvjiem paredzēta tikšanās arī ar pagastu un pilsētu iedzīvotājiem, uzņēmējiem un darba ņēmējiem - Degumnieku un Ošupes pamatskolā, akciju sabiedrībā "Lazdonas piensaimnieks" un Lubānas klubā, savukārt sestdien tikšanās notiks Teiču rezervāta informācijas centrā Ļaudonā.

Referendums par Latvijas dalību ES notiks 20.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!