Foto: LETA

Personīgs naids un nespēja iekļauties komandā un pieņemt vairākuma viedokli ir novedušas pie tā, ka "nu jau ejam uz pilnu banku", lai iznīcinātu "Vienotību", vēstulē partijas Rīgas nodaļas biedriem norāda "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Āboltiņas vēstule ir atbilde deputāta Alekseja Loskutova (V) vēstulei, kurā pausts viedoklis, ka Āboltiņas nostājas dēļ "Vienotības" valde neizvirzīja Kārļa Šadurska kandidatūru Ministru prezidenta amatam, tādējādi zaudējot premjera amatu vispār.

Āboltiņa uzsver, ka ir spiesta mainīt savu taktiku par to, ka "dažkārt gudrāk paklusēt" un norāda, ka Loskutova "vēstījumā ir diezgan daudz patiesības, kas veiksmīgi sajaukta ar nepatiesībām, neprecizitātēm un interpretācijām".

Pēc viņas teiktā, deputāti Ilzi Viņķeli (V) uz sarunu viņa aicinājusi, jo Viņķele jau vēlēšanu naktī pauda viedokli, ka "mums problēmas ar premjeri, Laimdota [Straujuma] taču nav premjere".

Tā kā atbalstu mazināšanos valdībai apliecināja arī aptauju rezultāti, sarunās pirms kongresa ar partijas reģionu pārstāvjiem "uzstājīgi tika izteikts viedoklis, ka nepieciešamas pārmaiņas valdībā". Uzskatot, ka ir iespējams kopējā darbā "nolikt pie malas nesaskaņas un "Vienotības" ārdīšanu", Āboltiņa aicinājusi uz sarunām Viņķeli, kuras attieksme bijusi pozitīva un atbalstoša, piekrītot, ka "iekšējās cīņas ne pie kā nenoved".

Āboltiņa arī atzīst vēlmi mainīt koalīciju, noslēdzot līgumu ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), Nacionālo apvienību (NA) un potenciāli - atsevišķu vienošanos ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA), ņemot vērā to, ka NA koalīcijas līgumu regulāri pārkāpj un vēlēsies līgumā iekļaut sabiedrību šķeļošos jautājumus par 16. martu, bēgļu neuzņemšanu un krievu skolu likvidāciju.

Vienlaikus viņa noliedz, ka tikšanās laikā ar tā dēvētā sešinieka pārstāvjiem nav bijusi "milzu aģitācija par NA", un deputāte Lolita Čigāne (V) uzstājusi, ka jāsaglabā esošā koalīcija. Āboltiņa piekritusi diskutēt par LRA un Daiņa Liepiņa neiekļaušanu.

Komentējot to, ka Straujumas vizītes Ķīnā laikā notika mēģinājums viņu pierunāt atkāpties no amata, tomēr premjere nepakļāvās spiedienam, Āboltiņa norāda, ka bijušas vairākas sarunas par šo tēmu, un Straujuma teikusi, ka ir nogurusi, bet nevēlas atkāpties kongresā.

Viņa arī noliedza, ka valdes sēdē pirms partijas kongresa decembrī būtu bijušas runas par Straujumas demisiju, un arī kongress noritēja saskaņā ar apstiprināto darba kārtību.

Pirms sarunām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni par valdības veidošanu "Vienotības" pārstāvji vienojušies runāt par darbiem, sagatavojot tabulu, ko iesniegt prezidentam un izdalīt masu medijiem.

"Sarunā pie valsts prezidenta runājām gan par darbiem, gan to, ka valdību jāveido esošajai koalīcijai un jārunā ar mazajiem, lai mazinātu NA destrukciju. Sarunas beigās, pārējiem par pārsteigumu, Andrejs [Judins] teica, ka vēlas informēt prezidentu, ka sešiniekam ir ultimāts, ka bez NA viņi valdībā neies," norāda Āboltiņa.

Āboltiņa arī pauž sašutumu par Loskutova teikto, ka 15. decembra valdes sēdē nav bijušas diskusijas. "Tur bija ļoti daudz cilvēku un šī jau vairs nav interpretācija, bet meli. Tā ir necieņas izrādīšana daudzajiem valdes un frakcijas locekļiem, kas tur piedalījās," viņa skaidro.

Saskaņā ar vēstuli sēdē vairākkārt tika uzdots jautājums, vai vēl kāds vēlas izvirzīt kādu kandidātu, taču kandidāti pat netika minēti.

Prezidents uz tikšanos 30. decembrī personīgi aicināja konkrētus cilvēkus - partijas ģenerālsekretāru Arti Kamparu un partijas vadītāju Āboltiņu, lai pārrunātu iespējamo tālāko rīcību. Pēc tam sekojis prezidenta paziņojums, ka viņš uzņemas tālāko iniciatīvu premjera amata kandidāta meklējumos, lai runātu ar dažādiem "Vienotības" potenciālajiem kandidātiem.

"Pēc manā rīcībā esošās informācijas, kandidāti ir bijuši vairāki, bet citi ir atteikušies, izvairoties no publiskas "norakšanas"," klāsta Āboltiņa. Viņa noliedz, ka būtu piespiedusi no premjera amata atteikties finanšu ministru Jāni Reiru. "Patiesībā jau 30. decembrī, zvanot uz ASV, lūdzu neatteikties no nominācijas," teikts vēstulē.

Āboltiņa arī augstu vērtē Valmieras mēru Jāni Baiku. "Man patiešām bija pārsteigums, kad viņš mani informēja par sarunu ar prezidentu! Un patiešām uzskatu, ka jautājums par Jāni būtu diskutējams valdē un frakcijā, bet jau sestdienas rītā gan prezidents, gan Jānis informēja par atteikumu," viņa min.

Vēlāk Vējonis Āboltiņu informējis, ka plāno otrdien runāt ar Kārli Šadurski un pēc tam, iespējams, uzticēt viņam nomināciju un prezidentam neesot bijis nepieciešams ne "Vienotības" valdes, ne frakcijas lēmums.

"Pirmdien 12:30 pie ZZS frakcijas daudzi Saeimas pārstāvji ievēroja Ilzi un Lolitu! Pēc tam sekoja Māra Kučinska nominācija. Neizteikšu minējumus un atstāstus, par ko runāja un vienojās, bet sakritībām neticu!" uzsver Āboltiņa.

Viņa arī atkārtotu uzsver, ka nav neviena argumenta, lai "Vienotības" pārstāvji izteiktu atbalstu citas partijas pārstāvim.

"Kamēr rakstu šo atbildi, Alekseja vēstule jau ir "pietiek.com". Paudīsim nu kopīgu izbrīnu, kā tā tur nonāca?" piebilst partijas līdere.

"Es aicinu apstāties "Vienotības" iznīcināšanā! Neskaitāmie aicinājumi runāt pie sarunu galda un atcerēties par savu atbildību vēlētāju un savas valsts priekšā diemžēl kaut kur izplēn," viņa uzsver.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!