Foto: Europa.eu

Eiropas Komisija (EK) ir atzinusi, ka Latvijas subsidēto aizdevumu shēma un aizdevumu garantiju shēma uzņēmumiem, kurus skāris koronavīrusa uzliesmojums, atbilst Eiropas Savienības (ES) valsts atbalsta noteikumiem. Šīs shēmas apstiprinātas saskaņā ar valsts atbalsta pagaidu regulējumu ekonomikas atbalstam saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu, ko EK pieņēma 19. martā, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

"Pateicoties šiem diviem atbalsta pasākumiem, koronavīrusa uzliesmojuma skartie Latvijas uzņēmumi varēs veiksmīgāk pārvarēt pašreizējo ārkārtīgi sarežģīto situāciju. Latvijas paredzētās shēmas, kuru apjoms sasniedz 250 miljonus eiro, ir svarīgs ieguldījums šā mērķa sasniegšanā. Mūsu lēmums ir viens no piemēriem, kā mēs turpinām sadarboties ar dalībvalstīm, lai nodrošinātu laicīgu, koordinētu un efektīvu rīcību saskaņā ar jauno valsts atbalsta pagaidu regulējumu," norādīja EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere, kura atbild par konkurences politiku.

Latvija saskaņā ar ES pagaidu regulējumu EK paziņoja par subsidēto aizdevumu shēmu un aizdevumu garantiju shēmu par labu uzņēmumiem, kurus skāris koronavīrusa uzliesmojums. Kopējais subsidēto aizdevumu shēmas budžets ir 200 miljoni eiro, no kuriem 50 miljoni eiro paredzēti no valsts budžeta, bet pārējā summa – no starptautiskajām finanšu iestādēm. Summa, kas no valsts budžeta paredzēta aizdevumu garantiju shēmai, ir 50 miljoni eiro. Paredzēts, ka ar šo summu galu galā varēs izsniegt garantijas vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā, norāda Kaspars Kreics no EK pārstāvniecības Latvijā preses nodaļas.

"Shēmu mērķis ir uzņēmumiem, kurus vissmagāk skārusi koronavīrusa uzliesmojuma ekonomiskā ietekme, uzlabot piekļuvi ārējam finansējumam. Pasākumu tiešais mērķis ir nodrošināt, ka šie uzņēmumi spēj turpināt darbību, kaut arī tie nonākuši sarežģītā situācijā koronavīrusa pandēmijas dēļ," skaidro Kreics. EK konstatējusi, ka Latvijas pasākumi atbilst ES pagaidu regulējuma nosacījumiem.

Viens no pasākumiem paredz garantijas ar samazinātu garantijas maksu par aizdevumiem ar ierobežotu atmaksas termiņu un summu. Proti, paredzēts, ka risks, ko uzņemas valsts, katram aizdevumam nevar pārsniegt 50 %. Cits pasākums paredz ierobežota atmaksas termiņa un summas aizdevumus ar pazeminātām procentu likmēm, kuri paredzēti apgrozāmajiem līdzekļiem.Tas nodrošina, ka atbalsts būs ātri un ar izdevīgiem nosacījumiem pieejams tiem, kuriem tas šajā bezprecedenta situācijā ir reāli vajadzīgs. Tālab pasākumos paredzēta arī minimālā atlīdzība un nosacījumi, kas nodrošinās, ka atbalsts tiek faktiski novirzīts tiem saņēmējiem, kuriem tas ir nepieciešams.

EK secināja, ka Latvijas subsidēto aizdevumu shēma un aizdevumu garantiju shēma palīdzēs tikt galā ar koronavīrusa ekonomisko ietekmi Latvijā, norāda EK pārstāvniecība Latvijā. Šie pasākumi ir samērīgi, piemēroti un vajadzīgi, lai novērstu nopietnus traucējumus dalībvalsts tautsaimniecībā atbilstoši LESD 107. panta 3. punkta b) apakšpunktam un ES pagaidu regulējuma nosacījumiem. Pamatojoties uz to, Komisija apstiprināja šo pasākumu atbilstību ES valsts atbalsta noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!