Foto: stock.xchng
Latvijai nav izdevies efektīvi risināt pārmērīgas sīku gaisa nestu daļiņu (PM10) emisijas problēmu, tāpēc pēc Eiropas vides komisāra Janesa Potočnika ieteikuma Latvijai izteikts brīdinājums un doti divi mēneši trūkumu novēršanai, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Ja Latvija trūkumus nenovērsīs, Komisija var iesniegt lietu Eiropas Savienības Tiesā.

EK direktīva par gaisa kvalitāti un tīrāku gaisu Eiropai paredz, ka dalībvalstīm jāsamazina iedzīvotāju PM10 daļiņu ietekme uz iedzīvotājiem. Tiesību aktā noteiktas robežvērtības, kas bija jāsasniedz līdz 2005. gadam, — gan gada koncentrācijas robežvērtība (40 mikrogrami uz kubikimetru), gan diennakts koncentrācijas robežvērtība (50 mikrogrami uz kubikmetru). Šīs vērtības kalendārā gada laikā nedrīkst pārsniegt vairāk nekā 35 reizes.

Dalībvalstis var pieteikties atbrīvojumiem no PM10 robežvērtību ievērošanas līdz 2011. gada jūnijam, taču jāievēro vairāki nosacījumi - dalībvalstij jāpierāda, ka tā ir veikusi pasākumus atbilstības panākšanai līdz pagarinātajam termiņam un ka tā ievieš gaisa kvalitātes plānu, kurā katrai gaisa kvalitātes zonai ir noteikti atbilstīgi samazināšanas pasākumi.

Komisijai pieejamā informācija liecina, ka PM10 diennakts koncentrācijas robežvērtības netiek ievērotas visās zonās Latvijā, lai gan tiesību akti tika pieņemti 1999. gadā un kļuva saistoši 2005. gadā. Latvija ir iesniegusi pieprasījumu pagarināt termiņu vienai zonai, bet Komisija uzskata, ka piešķiršanas nosacījumi nav izpildīti.

EK norāda, ka gaisa nestas daļiņas galvenokārt ir sastopamas piesārņotāju emisijās rūpniecībā, satiksmē un dzīvojamā sektora siltumapgādē. Tās var izraisīt astmu, sirds un asinsvadu problēmas, plaušu vēzi, kā arī samazina dzīves ilgumu, tāpēc Komisija ir ierosinājusi regulēt šīs emisijas, nosakot ierobežojumus direktīvā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nav saņēmusi EK sagatavoto argumentēto atzinumu par ES gaisa kvalitātes noteikumu neievērošanu, tāpēc pašlaik atturas komentēt šo dokumentu, informē ministrija.

Tomēr minisdtrija norāda, ka tās rīcībā esošie dati par pagājuso gadu liecina - zonā LV0002 "Latvija" jeb Liepājā putekļu daļiņu robežlielums vairs nav pārsiegts. Daļiņu dienas robežlielums pērn pārsniegts tikai 24 reizes, bet atļautas ir 35 reizes gada laikā, līdz ar to šajā zonā Latvija ir izpildījusi savas saistības, norāda VARAM.

Taču daļiņu dienas robežlielums vēl arvien tiek pārsniegts zonā "Rīgas aglomerācija", atzīst ministrija, norādot, ka nepieciešams steidzami izstrādāt un apstiprināt Rīgas pilsētas ilgtermiņa rīcības programmu gaisa piesārņojuma samazināšanai 2011. -2015.gadam. Pašlaik pie šī dokumenta intensīci strādā – janvāra vidū Rīgas dome ir iesniegusi rīcības programmu izvērtēšanai ministrijai un VARAM ir sagatavojusi savus ierosinājumus tās uzlabošanai.

Ministrija informē, ka 2010.gadā Eiropas Komisija ierosināja pārkāpuma procedūru pret Latviju par to, ka Latvija nav izpildījusi savas saistības atbilstoši direktīvai par gaisa kvalitāti un tīrāku gaisu Eiropai, jo Rīgā un Liepājā ir novērojams paaugstināts daļiņu PM10 piesārņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!