Foto: Shutterstock

Trauksmi cēlusi Eiropas komisija (EK) par to, ka Ziemeļeiropu varētu piemeklēt kārtējā dzīvnieku masveida saslimšana – briežu hroniskās novājēšanas vai nīkuļošanas slimība, kam par upuriem varētu krist brieži un arī cilvēki, lai gan tam konkrēta apstiprinājuma vēl nav, sestdien vēsta "TV3 Ziņas".

Briežu hroniskās novājēšanas vai nīkuļošanas slimība ir neārstējama kaite, kas laika gaitā sagrauj upuru nervu sistēmu. Ziemeļamerikā tā izplatās jau kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem, bet Eiropā ievazāta pagājušajā gadā, kad tā konstatēta vairākiem briežiem un aļņiem Norvēģijā, vēsta TV3.

EK piešķīrusi naudu, lai tuvākajos trīs gados uzraudzītu vai kaite nav nonākusi Latvijā.

Latvijas mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks "TV3 Ziņām" pauda cerību, ka ar šo hroniskās novājēšanas slimību nebūs līdzīgi, kā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), par kuru tika domāts, ka tas nekad netiks līdz Latvijai.

Latvijā šobrīd ir 54 000 staltbriežu, 22 000 aļņu un 13 000 stirnu. Mednieku asociācijā atzīst, ka to medības kļūs arvien populārākas, jo ĀCM dēļ tieši šie dzīvnieki palikuši vienīgie, ko Latvijas mežos var nomedīt.

Slimība izplatās tieša kontakta ceļā – caur siekalām vai urīnu. Simptomi gan var parādīties vairākus gadus pēc inficēšanās, kas apgrūtina tās identificēšanu.

Slims dzīvnieks var būt ļoti novājējis, tam var trīcēt kājas, tas var pieņemt neloģiskus lēmumus un izmaldīties uz ceļa, un tas var nošķirties no bara, vēsta TV3.

Tāpēc, ja gadās sastapties ar aizdomīgu briedi, par to nepieciešams ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam, akcentē raidījums, norādot, ka patlaban gan nav atbildes, vai slima dzīvnieka gaļas ēšana ir bīstama cilvēkam.

EK pasūtījusi pētījumus, kuros to noskaidros, taču speciālisti norāda, ka šādu slimu dzīvnieku gaļu gan uzturā lietot nav ieteicams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!