Foto: LETA
Eiropas Komisija (EK) Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanai Latvijā piešķirs kopumā 829 000 eiro (582 620 latus), portālu ”Delfi” informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Meistere.
EK līdzfinansējums paredzēts PVD izstrādātajā profilakses programmā iekļauto pasākumu ieviešanai, proti, dezinfekcijas pasākumiem robežkontroles punktos, laboratoriskajiem izmeklējumiem mājas un mežacūkām, kā arī informatīvo norāžu un materiālu sagatavošanai.

Dezinfekcijas līdzekļu, speciālā apģērba un aprīkojuma iegādei, kas nepieciešams, lai nodrošinātu dezinfekcijas pasākumus robežkontroles punktos, EK atvēlējusi 735 000 eiro (516 560 latus). Līdzekļi paredzēti arī dezinfekcijas angāru projektēšanas darbu uzsākšanai.  Šie pasākumi tiks finansēti 100% apmērā.

Savukārt 50 % apmērā EK līdzfinansēs laboratorisko izmeklējumu veikšanu mežacūkām un mājas cūkām. Šim mērķim piešķirti 80 000 eiro (56 224 lati). 

Vēl 14 000 eiro (9 839 latu)  jeb 50 % liels līdzfinansējums paredzēts informatīvo norāžu un materiālu izgatavošanai. Šie līdzekļi tiks tērēti informatīvo norāžu izgatavošanai robežkontroles punktiem, kā arī, lai sagatavotu informatīvos materiālus ceļotājiem un mājas cūku turētājiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka Baltijas valstu cūkkopjus un atbildīgos dienestus satraucis Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Krievijas un Baltkrievijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!