Foto: LETA

Par Eiropas Komisijas (EK) ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāju izraudzīta bijusī Latvijas diplomāte Ilze Juhansone, liecina ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) paustais.

Līdz šim Juhansone ieņēma EK ģenerālsekretāra Martina Zelmaira vietnieces amatu.

Pirms nedēļās Zelmairs paziņoja, ka amatu atstās, lai pēc Urzulas fon der Leienas apstiprināšanas par nākamo EK prezidentu kliedētu aizdomas par pārmērīgo Vācijas ietekmi uz EK.

Kā ticamākais Zelmaira pēctecis minēts Francijas pārstāvis Olivjē Gersēns, kurš šobrīd ieņem finanšu departamenta ģenerālsekretāra amatu.

Kā liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs, 2015. gadā toreizējā Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Juhansone Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā (ES) tika iecelta EK ģenerālsekretāra vietnieka amatā.

Ārlietu ministrijā Juhansone strādā kopš 2008. gada un bijusi valsts sekretāra vietniece, kā arī ES direkcijas vadītāja. Vēstnieces amatā Pastāvīgajā pārstāvniecībā ES viņa iecelta 2011. gadā.

Pirms darba ārlietu dienestā viņa ieņēma augstus amatus Iekšlietu un Tieslietu ministrijā.

2014. gadā Juhansonei piešķirts trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis. Vēstniece vadīja Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības darbu Briselē Latvijas pirmās prezidentūras laikā ES Padomē.

Juhansone beigusi Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultāti, iegūstot latviešu valodas un literatūras pasniedzējas diplomu, kā arī jurista kvalifikāciju Juridiskajā fakultātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!