Eiropas Komisija gatavojas izbeigt pret Latviju uzsākto pārkāpumu procedūru par gāzes un enerģētikas tirgus liberalizācijas kavēšanu, liecina neoficiālā informācija, par kuru trešdien Saeimas Eiropas lietu komisiju informēja Tieslietu ministrijas Eiropas un starptautisko tiesību departamenta juriskonsults Artis Trops, pavēstīja Saeimas ES informācijas centrs.
Ministrijas valsts sekretāra Inese Nikuļceva, informēja deputātus, ka pavisam Eiropas Komisija pret Latviju uzsākusi pārkāpumu procedūru 48 gadījumos. Argumentētā atzinuma stadijās nonākušas 13 lietas. No tām pagaidām neatrisinātas ir divas – par universālo pakalpojumu direktīvu, kas nosaka mobilo telefonu numuru saglabāšanu mainot operatoru, kā arī par direktīvu, kas paredz izgudrojumu tiesisko aizsardzību biotehnoloģijā.

Attiecībā uz savlaicīgu nepārņemto universālo pakalpojumu direktīvu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija noteikusi, ka numuru saglabāšana tiks nodrošināta tikai sākot ar šā gada 1.decembri. Tomēr tas jau būs ievērojami vēlāk par Eiropas Komisijas noteikto problēmu novēršanas termiņu – šā gada septembri.

Kā paskaidroja Trops, Eiropas Komisija pati izlems, vai septembrī noteiktā termiņa neievērošana uzskatāma par valsts saistību nepildīšanu. Juridiski tomēr nav nekāda pamata līdz decembrim pagarināt numuru saglabāšanas ieviešanas termiņu, jo šāds pagarinājums jau vienreiz tika dots, atzina ierēdnis.

Pašlaik nacionālajā likumdošanā vēl joprojām nav pārņemtas 22 ES direktīvas, informēja Nikuļceva. Viņa tomēr norādīja, ka uz pārējo ES dalībvalstu fona Latvija izskatās labi, jo kopš vasaras direktīvu pārņemšanas tempi ir ievērojami uzlabojusies un pašlaik mūsu valstij ir piektais labākais rezultāts. Visvairāk direktīvas nacionālajā likumdošanā pārņēmusi Lietuva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!