Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) saskaņojusi noteikumu projektu par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, informēja Veselības ministrijā (VM).

VM saņēmusi informāciju no Ekonomikas ministrijas, ka Eiropas Komisija (EK) nav sniegusi komentārus vai iebildumus par Ministru kabinetu noteikumu projektu "Noteikumi par maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos" un tas ir uzskatāms par saskaņotu.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs uzsver, ka šī ir nozīmīga ministrijas uzvara pār neveselīgas pārtikas atbalstītājiem.

"Šādas izmaiņas dos ļoti būtisku ieguldījumu sabiedrības veselībai ilgtermiņā. Tādu produktu lietošana, kuros ir augsts piesātināto tauku un transtaukskābju daudzums, ir viens no riska faktoriem sirds un asinsvadu slimībām, vielmaiņas slimībām, tajā skaitā cukura diabētam, un citām neinfekcijas saslimšanām. Saslimstības riska faktoru novēršana samazina izdevumus valstij nākotnē slimību seku novēršanai cilvēku ārstēšanai, darba nespējas kompensācijai utml. Ir prieks saņemt šādu ziņu par Eiropas Komisijas saskaņojumu tieši Pasaules Veselības dienā, kas šogad veltīta pieaugošajai cukura diabēta izplatībai pasaulē, kam viens no iemesliem ir tieši neveselīgs uzturs," uzskata Belēvičs.

Ministru kabinetā (MK) pagājušajā gadā tika konceptuāli atbalstīti Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi par maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos, kas tiek izplatīti Latvijā gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām valstīm, gan arī tiem, kas tiek izplatīti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Jaunās kvalitātes prasības piemēros tiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās dažādos pārtikas produktu ražošanos tehnoloģiskajos procesos, piemēram, hidrogenējot augu eļļas, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās, spiežot eļļas augstās temperatūrās un citi. Noteikumi neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Lai noteikumi stātos spēkā, tiek plānots tos tuvākajā laikā virzīt galīgai apstiprināšanai Ministru kabinetā. Noteikumi nosaka, ka pārtikas produktus, kuros maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums ir pārsniegts, Latvijā pēc 2018. gada 1. janvāra izplatīt nebūs atļauts.

Līdzīgas kvalitātes prasības pārtikas produktiem attiecībā uz pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu ir noteiktas tādās valstīs kā, Austrija, Dānija, Ungārija, kā arī Šveicē, pauž VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!