Foto: F64
Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi Latvijas iesniegto Eiropas Savienības (ES) fondu lielo vides projektu par vēsturiski piesārņoto vietu – Inčukalna sērskābā gudrona dīķu – attīrīšanas jeb sanācijas darbiem 20,3 miljonu latu apmērā, informē Finanšu ministrija.

No projekta kopējām izmaksām valsts budžeta finansējums ir aptuveni 6,1 miljons latu jeb 30%, bet Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums aptuveni 14,2 miljoni latu.

Projekts paredz divu objektu – Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķu - attīrīšanas darbus Inčukalna pagasta teritorijā. Projekta ietvaros plānots uzlabot gruntsūdens, virszemes ūdens, kā arī augsnes un grunts kvalitāti bīstamo atkritumu izgāztuves tuvējā apkārtnē. Tādējādi tiks mazināta piesārņotās teritorijas ietekme uz apkārtējo vidi, draudi cilvēku veselībai un teritorija atgriezīsies ekonomiskajā apritē, jo to varēs izmantot mežsaimniecībai, norāda FM.

Ministrija norāda, ka bez attīrīšanas pasākumiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķos piesārņojuma teritorija turpinās paplašināties un 65 gados piesārņotie ūdeņi varētu sasniegt Gauju. Tādējādi šī projekta īstenošana dos pozitīvu efektu vides sakārtošanai un apkārtējās infrastruktūras kvalitātes uzlabošanai, norāda FM.

Ministrija atgādina, ka Latvija šobrīd ir vienīgā no visām ES dalībvalstīm, kas EK apstiprināšanai iesniegusi visus plānotos 2007.-2013. gada plānošanas perioda lielos Kohēzijas fonda projektu iesniegumus - sešus satiksmes nozarē un vienu vides nozarē.

No septiņiem EK iesniegtajiem projektiem EK šobrīd ir apstiprinājusi četrus projektu iesniegumus – par autoceļa E22 posma Ludza - Terehova būvniecību, autoceļa E22 posma Rīga (Tīnūži) - Koknese būvniecību, kā arī projektu par otrā sliežu ceļa būvniecību Skrīveri-Krustpils un jau minēto Inčukalna dīķu projektu.

Savukārt par projekta iesniegumu, kas paredz Rīgas dzelzceļa pasažieru pārvadājumu sistēmas modernizāciju, no EK ir saņemts pozitīvs vērtējums un drīzumā gaidāms apstiprinājums, bet apstiprinājumi par lidostas "Rīga" infrastruktūras attīstību un infrastruktūras attīstību Krievu salā no EK gaidāmi nākamajā gadā.

Jau vēstīts, ka Vides ministrijā septembrī parakstīja līgumus ar SIA "Skonto Būve" un SIA "Geo Consultants" par Inčukalna sērskābo gudronu dīķu sanāciju. Līgums ar SIA "Skonto Būve" par dīķa sanāciju ir par 16 486 611 latu un ar "Geo Consultants" par darbu tehnisko uzraudzību par 220 700 latiem.

Šis ir viens no pielietojamās tehnoloģijas aspektā sarežģītākajiem un unikāliem projektiem vides jomā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā. Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts sastāv no divu objektu - Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķu būvniecības/sanācijas darbiem. Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums jau ir nonācis 70 – 90 metru dziļumā.

Gudrona izgāztuve izveidota padomju industrializācijas periodā 20.gs. 60.gados, un to izmantoja parfimērijas un medicīnisko eļļu ražošanas procesā radīto atkritumu glabāšanai. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas atkritumu izgāšana tajā ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!