Eiropas Komisija (EK) atteikusies aktīvi iesaistīties Latvijas dzīvu cūku eksporta problēmu risināšanā uz Krieviju, aicinot Latviju problēmas risināt patstāvīgi, informēja Zemkopības ministrijas pārstāve Dagnija Muceniece.

ZM valsts sekretāre Dace Lucaua Briselē Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministru padomē aicinājusi EK aktivizēt sarunas ar Krieviju, lai rastu pozitīvu risinājumu jaunizveidotās Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas Muitas ūnijas noteiktajam ievedmuitas nodokļa paaugstinājumam dzīvajām cūkām, kas noteikts astoņas reizes lielāks nekā līdz šim. Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos tas rada nopietnus draudus dzīvo cūku eksportētāju turpmākajai darbībai, kā arī to konkurētspējai Krievijas tirgū.

Tomēr Muceniece norāda, ka EK vērsusi uzmanību uz to, ka Krievija nav Pasaules tirdzniecības organizācijas locekle, nav ES kopējā tirgū, līdz ar to EK nav nekādu tiešu veidu, kā iedarboties uz šo problēmu. EK gan solījusi, ka informēs Krieviju par šo problēmu, tomēr vērsusi uzmanību uz to, ka Latvijai pašai jāmēģina risināt šīs problēmas.

"Latvijai sarunas ar Krieviju notiek, un tās tiks turpinātas. Krievijas puse uzsver, ka jautājums ir sarežģīts, jo tagad trīs valstis - Krievija, Kazahstāna un Baltkrievija - izveidojušas Muitas ūniju, līdz ar to radīta arī jauna institūcija, kas ir tiesīga lemt šādus jautājumus," skaidroja Muceniece.

Latvija pēc Krievijas vēstnieka Latvijā Aleksandra Vešņakova lūguma sagatavojusi aprēķinus, kā ievedmuitas nodokļa paaugstinājums ietekmēs nozari. Ja uz Krieviju turpmāk tiktu eksportēts tāds pats apjoms dzīvu cūku kā 2009.gadā, cūkkopības nozarei vajadzēs rēķināties ar 2,5 miljonu eiro (1,75 miljonu latu) papildu muitas nodokļu maksājumiem.

Kā ziņots, Krievija ir viens no lielākajiem Baltijas valstu zemnieku audzēto dzīvo cūku noieta tirgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!