Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm sociālajai aizsardzībai atvēlēts vismazāk līdzekļu, liecina Eiropas Komisijas (EK) ziņojums par Latvijas rīcības plānu nabadzības un sociālās atstumtības mazināšanai.

Ziņojumā kā galvenās problēmas Latvijā definēts augstais bezdarba līmenis, īpaši jauniešu vidū, kā arī izglītības un prasmju neatbilstība darba tirgus prasībām, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas departamentā.

Kā problēma norādīti arī mazi iedzīvotāju ienākumi, nelegālā nodarbinātība un lielas reģionālās atšķirības. Norādīts, ka Latvijā nepieciešams palielināt pašvaldību lomu rīcības plāna uzdevumu un mērķu īstenošanā.

EK ziņojumos teikts, ka ir jāpnāk sociālās aizsardzības sistēmu atbilstība mainīgajai situācijai valstī, piemēram, jāņem vērā sabiedrības novecošanās, mazā dzimstība un citi līdzīgi jautājumi. Jāsaglabā daudzpusīga pieeja sociālās iekļaušanas jautājumu risināšanā, sasaistot to ar ekonomikas un nodarbinātības politikām, kā arī jāveicina cilvēku, īpaši pirmspensijas vecumā, iesaistīšana un ilgāka palikšana darba tirgū.

Katras valsts sagatavotos rīcības plānus nabadzības un sociālās atstumtības mazināšanai izvērtē arī EK neatkarīgie eksperti, kuri izstrādā ziņojumus par nacionālo rīcības plānu izstrādi, ieviešanu un pārraudzību.

Labklājības ministrija informē, ka neatkarīgais eksperts kā galveno pozitīvo aspektu rīcības plāna izstrādes procesā minējis starpinstitūciju darba grupas izveidi, kā arī palielināto sabiedrības izpratni par nabadzības un sociālās atstumtības jautājumiem.

Savukārt kā problēmas neatkarīgais eksperts norādījis rīcības plāna īso izstrādes laiku un lielo darba grupas dalībnieku skaitu.

Rīcības plānā iekļauti pasākumi, kurus dažādās jomās paredzēts īstenot sociālās atstumtības un nabadzības mazināšanai. Plānā analizēta aktuālā sociāli ekonomiskā situācija, tās galvenās problēmas un riski, kā arī veikta sociālās atstumtības riska grupu analīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!