Foto: DELFI

Ukrainai par Eiropas Komisijas (EK) apstiprināto finansiālo palīdzības paketi 1,2 miljardu eiro vērtībā būs jāveic virkne reformu, pirmdien, 31. janvārī, preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pauda EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

EK pārstāvis stāstīja, ka viņš pirmdien dosies uz Ukrainu, lai pārrunātu ar Eiropas finansiālo palīdzību saistītus jautājumus.

Dombrovskis skaidroja, ka 1,2 miljardi eiro ir makrofinansiāla palīdzība Ukrainai tās vajadzību segšanai.

Pēc viņa teiktā, finansējums Ukrainai tiks piešķirts vairākās daļās. Uz pirmo finanšu pārskaitījumu netiks attiecināti nekādi papildus nosacījumi, bet saistībā ar otro maksājumu EK vēlēsies, lai par šo finansējumu Ukraina veic konkrētas reformas.

Dombrovskis atzina, ka par konkrētiem reformu virzieniem vēl notiks diskusijas, bet virzieni ir skaidri – valsts pārvaldes efektivitāte, valsts kapitālsabiedrību pārvaldība, pretkorupcijas pasākumi, reformas enerģētikas sektorā. u.c.

Dombrovskis piebilda, ka saprašanās memoranda noslēgšana starp EK un Ukrainu ir viens no viņa vizītes uz Ukrainu mērķiem.

Spriedze aizvadīto mēnešu laikā pieaugusi dēļ Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanas pie Ukrainas robežām. Maskava pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru. Krievija noliegusi, ka gatavojas veikt invāziju Ukrainā, savukārt ASV un citas Rietumu valstis vairākkārt brīdinājušas Maskavu par nopietnām sekām, ja tā agresīvi vērsīsies pret Ukrainu.

Kopš 2014. gada Maskava ir anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā arī sākusi, izvērsusi un stutējusi bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos, kas prasījis vismaz 13 000 cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!