Eiropas Komisija (EK) uzsākusi pārkāpumu izmeklēšanas lietas pret Latviju saistībā ar telesakaru regulatoru neatkarību otro posmu, informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.
EK vēlas nodrošināt, lai Latvija ievēro principu par reglamentējošo un īpašumtiesību funkciju nošķiršanu telesakaru nozarē. Latvijas iestādes atbildes vēstulē uz pagājušā gada septembrī nosūtīto oficiālo paziņojumu nav kliedējušas EK šaubas, līdz ar to EK ir uzsākusi pārkāpuma izmeklēšanas procedūras otro posmu.

"Viens no principiem, kas garantē valstu telesakaru regulatoru neatkarību un objektivitāti, ir pārliecība par to, ka valdības struktūrvienības, kuru pienākumos ietilpst reglamentējošas funkcijas, vienlaikus nav iesaistītas valstij piederošu telesakaru uzņēmumu īpašumtiesībās un kontrolē," norāda Eiropas Savienības (ES) telekomunikāciju komisāre Vivjena Redinga.

Pēc viņas domām, šis princips jāievēro visos gadījumos, kad ministrijas veic telesakaru reglamentāciju. Tāpēc Redinga aicina Latvijas iestādes nodrošināt to, ka šī ES tiesiskā prasība tiek ievērota attiecībā uz Latvijas Satiksmes ministriju (SM).

SM sagatavo valdības lēmumus par radiofrekvenču sadalījumu un nacionālā numerācijas plāna pārvaldību, kas atbilstīgi ES telesakaru tiesību aktiem ir reglamentējošas funkcijas.

Vienlaikus SM ir valsts pilnvarotā iestāde, kuras darbības saistītas ar īpašumtiesībām un kontroli divos pilnībā valsts īpašumā esošos sakaru un tīkla pakalpojumu uzņēmumos - Valsts informācijas tīkla aģentūrā un Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā.

ES telesakaru tiesību aktos noteikts, ka dalībvalstis, kas patur īpašumtiesības vai kontroli tādos uzņēmumos, kuri nodrošina telesakaru tīklus un/vai pakalpojumus, veic reglamentējošo funkciju faktisku strukturālu nošķiršanu no darbībām, kas saistītas ar īpašumtiesībām vai kontroli.

Eiropas Kopienu tiesa savā 2008.gada 6.marta spriedumā noteica, ka gadījumā, ja ministrijas kaut vai daļēji veic reglamentējošas funkcijas, dalībvalstīm jānodrošina, lai šīs iestādes nebūtu tieši vai netieši iesaistītas darbībās, kas saistītas ar īpašumtiesībām vai kontroli uzņēmumos.

Kā ziņots, šā gada 18.septembrī EK uzsāka trīs jaunas pārkāpumu izmeklēšanas lietas saistībā ar telesakaru regulatoru neatkarību un to darbības efektivitāti Latvijā, Lietuvā un Zviedrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!