Digitālā televīzija Latvijā ir jāievieš un tas arī kādreiz tiks izdarīts, jo ciparu televīzijas ieviešana ir izdevīga, šādu viedokli intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" paudis telekompānijas LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis, kura vārds arī ir izskanējis "Kempmayer" skandāla sakarā.
Jebkura televīzija ir ļoti ieinteresēta digitālās televīzijas ieviešanā, jo tas nozīmē iespēju viena kanāla vietā raidīt sešus un dažus no tiem veidot kā maksas kanālus, skaidro Ēķis, piebilstot, - ja netiks īstenots projekts sadarbībā ar "Kempmayer", to centīsies īstenot citi uzņēmēji.

Uzņēmējs atzīmē, ka Latvijā daudzu cilvēku viedokļi par digitālo televīziju mainījās, kad premjers Einars Repše (Jaunais laiks) paziņoja, ka tā ir afēra. "Daudzu viedokļi izmainījās, arī to, kuri līdz tam projektu atbalstīja. Vai Satiksmes ministrijai ir valstisks viedoklis par to, vai digitālā televīzija ir vajadzīga vai nav? Ko lai es daru kā televīzijas vadītājs? Vai es varu plānot savu nākotni? Domāju, Satiksmes ministrija klusē, jo visi baidās no Repšes," neskaidrību ap digitālās televīzijas nākotni raksturo Ēķis, "Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir forša runga, ar kuru var dauzīt, ko grib. Tagad izskatās, ka jebkuram biznesmenim, kuram biznesā ir kaut neliela saistība ar valsti, vai valsts amatpersonai, kura saistīta ar biznesu, var pateikt, ka viņš ir korumpēts."

Ēķis atzīst, ka pazīst personiski Māri Pauderu un Guntaru Spundi, kuri tiek saistīti ar "Kempmayer" skandālu. "Tie ir vislabākie speciālisti. Abi ir strādājuši pie manis. Savām rokām izbūvējuši LNT. Es saku, Pauders ir godīgs cilvēks! Es saku, Spunde ir godīgs cilvēks!" ir pārliecināts uzņēmējs, "par "Kempmayer" līgumu neko nezinu. "Kempmayer" ir tehnikas iepircējs. Es neesmu cilvēks, kurš pārdod tehniku. Esmu jautājis Spundem par "Kempmayer" - vai tur ir speciālisti? Viņš man atbildēja, ka tur ir ļoti labi speciālisti."

Jautāts, vai līgums ar "Kempmayer" ir valstij izdevīgs, Ēķis norāda, ka nevarot uz to atbildēt. "Bet varu simtprocentīgi apgalvot, ka digitālā televīzija ir šausmīgi izdevīga. "Kempmayer" vai kāds cits - vienalga būs kaut kas, kas aparatūru piegādās. Domāju, bubulis ir diezgan lielās naudas summas, kuras parādās digitālās televīzijas projektā," piebilst LNT vadītājs, pieļaujot, ka "Kempmayer" kā ārzonas piesaistīšana projektam bija nepieciešama saistībā ar dažādu valstu nodokļu politiku.

Savukārt vērtējot, kādēļ ir sacelta ažiotāža ap šo projektu, Ēķis pieļauj, ka tam ir saistība "ar kāda vēlmi iegūt" "Latvijas mobilā telefona" (LMT) valsts daļas. "Tā ir vēl viena lieta, ko varētu privatizēt. LMT akcijas ģenerē ārprātīgi lielu naudu. Zinu, ka "Sonera" un "Telia" ir ļoti ieinteresētas," saka uzņēmējs.

"Ja par digitālās televīzijas projektu Latvijas Televīzijā (LTV) ir izšauti aptuveni 50 sižeti - tas ir ļoti liels laiks. Viens sižets, pēc pieredzes zinu, izmaksā 500 - 1000 latu. Tātad ir iztērēti 25 000 līdz 50 000 latu LTV ziņu dienesta naudas, lai apkarotu digitālo televīziju. Kāpēc?" par sacelto ažiotāžu turpina Ēķis, "esmu ievērojis, ka "Panorāmā" pa šo laiku ir parādījusies īpaša jauna taktika. Kad nav bildes, ko parādīt, darbojas ēnas vai rokas, kas skaita naudu, vai tiek savilkti kopā nesakarīgi fakti. Piemēram, redzēju savu citātu, kur es 1996.gadā saku, jo vairāk skatītāji mūs skatīsies, jo vairāk televīzijai būs naudas. Nu, tas ir ļoti labs citāts. Arī tagad tā domāju. Tas ir saprotami - jo vairāk skatītāju, jo vairāk reklāmas. Tātad vairāk naudas un iespēju veidot labāku programmu. Taču atsevišķiem žurnālistiem laikam tas nav saprotams. Turklāt šim citātam klāt tika pielikts piecus gadus vēlāk salonintervijā manis teiktais. Sanāca - apzogu skatītājus. Tā nav pieņemama loģika."

Pēc Ēķa vārdiem, digitālās televīzijas skandāls ir arī nepareizu sabiedrisko attiecību rezultāts. "Pieņemu, ka tādēļ valsts televīzijas ziņu dienests nesaprot, ko taisās ieviest. Un tādēļ rodas neziņa. Rodas agresija. Tiklīdz rodas šaubu ēna, atskan lamuvārds - afēra," stāsta uzņēmējs.

Runājot par savu saistību ar politiķi Vili Krištopanu (ZZS), kura vārds arī tiek saistīts ar skandālu, Ēķis norāda, ka Krištopans viņam ir labs paziņa, bet kopēja biznesa viņiem nav. "Bet, lai savilktu kopā, tiek lietots šāds paņēmiens - tiek pateikts, ka esmu bijis viņa kultūras ārštata padomnieks. Jā, esmu bijis. Un kāda tur traģēdija? Nelaime ir tā, ka Latvija ir tik maza, ka vispār ir maz profesionāļu, kuri savā jomā nepazītu cits citu - vai tie ir biznesmeņi, vai kultūras cilvēki," skaidro LNT ģenerāldirektors, "tikpat labi varētu izvilkt secinājumus no tā, ka "Kempmayer" un "Jaunā laika" birojs atrodas vienā adresē. Piemēram, cik dīvaini, ka vadošie "Jaunā laika" politiķi katru dienu ik pa stundai redzami staigājot gar "Kempmayer" durvīm ar koferīšiem rokās."

"Ar šādu masīvu informācijas plūsmu, kompilētiem faktiem un intensīvu spiedienu netieši tiek ietekmētas izmeklēšanas iestādes. Klīst runas, ka no izmeklēšanas struktūrām tiek ievākta informācija, noplūdināta konkrētiem medijiem un ar to tiek veidots zināms viedoklis," sašutis ir Ēķis.

Ēķis pieļauj, ka "Panorāmā" izskanošā informācija LTV nonāk no izmeklēšanas struktūrām. "Un, kā es saprotu, likums to aizliedz," piebilst uzņēmējs.

"Un vēl, kas mani kā mediju profesionāli pārsteidz, raugoties uz "Panorāmas" darbību. Kādēļ tāda agresija šīs lietas sakarā? Kādēļ, izmantojot apšaubāmus faktus, tiek šauts uz dažādiem pazīstamiem cilvēkiem haotiskā secībā? Tas rada boļševisma sajūtu. Kas ir boļševisms? Tā ir ideoloģija, ka bagātie ir slikti, ka viņi ir jāienīst. Tautā tiek radīts naids. Krištopanu, Šķēli - sadauzīt viņus? Taču ir piemirsta, nezinu, tīšām vai nē, kāda elementāra lieta - nevainīguma prezumpcija. Lieta vēl nav nonākusi līdz tiesai, taču it kā jau pašsaprotami tiek runāts par lieliem zagļiem un afēristiem. Un tas ir boļševisms. Bļaušana - korumpēti, zagļi. Kur ir pierādījumi? Kādēļ to nedara izmeklēšanas orgāni? Kādēļ šī informācija tiek izspēlēta caur masu medijiem? Tā ir Gebelsa propaganda," ap skandālu notiekošo kritizē Ēķis.

"Piekrītu, KNAB ir jāpēta "Kempmayer" līgumi. Taču šauts netiek uz "Kempmayer", šauts tiek uz digitālo televīziju vispār. Es neaizstāvu "Kempmayer", es aizstāvu digitālo televīziju," uzsver LNT vadītājs.

Runājot par pirmo aizturēto šajā lietā - Šķēles biznesa partneri Hariju Korngornu, Ēķis atzīmē, ka viņu nepazīst. "Nezinu, ko viņš ir izdarījis. Taču ielikt cietumā? Tas ir ļoti spēcīgi darīts. Viņam ir sieva, ģimene. Viņš nav ne bandīts, ne reketieris. Kāpēc nevarēja piemērot parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu, izmeklēt? Taču propaganda musina uz arestiem. Tā ir kampaņa, kuras mērķis ir iebiedēt cilvēkus. Bailes padara atkarīgus. Acīmredzot, tas ir mērķis," domā uzņēmējs.

"Tas ir šovs!" viedokli par digitālās televīzijas skandālu noslēdz LNT ģenerāldirektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!