Foto: F64
Pēc telekompāniju LNT un TV5 atgriešanās uzņēmuma menedžmenta rokās, izveidojot AS "Neatkarīgie nacionālie mediji", LNT dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis ar biznesa partneriem iecerējuši veidot vietējo mediju apvienību, konsolidējot reģionālās televīzijas, interneta portālus un, iespējams, arī citus medijus.

Par šīm iecerēm intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja AS "Neatkarīgie nacionālie mediji" (NNM) padomes priekšsēdētājs, telekompānijas LNT dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis un telekompānijas LNT un TV5 pārdošanas direktors un NNM padomes loceklis Guntars Traubergs.

Uzņēmēji skaidro, ka viņu mērķis ir Latvijas neatkarīgo mediju apvienība, kas stāv pretim starptautiskajiem un tīkla mediju uzņēmumiem.
Ēķis pauda, ka uzņēmuma iecerētā multikanālu stratēģija, pirmkārt, paredz attīstīt reģionālo televīziju un uz jauniešu auditoriju orientētu kanālu.

"Tas varētu būt piecu kanālu tandēms - LNT, TV5, Latvijas Ziņu kanāls (LZK), Latvijas Mūzikas kanāls un Reģionālā televīzija. LZK varētu apvienot pārējos reģionālos kanālus," par iecerēm stāstīja Ēķis.

Viņš apliecināja, ka Reģionālās televīzijas izveide saskan ar Nacionālās radio un televīzijas padomes lēmumu (NRTP) konceptuāli atbalstīt ideju par konkursa organizēšanu Vislatvijas reģionālā televīzijas kanāla izveidei.

"Konkursā piedalīsies Latvijas Ziņu kanāls. Ja pēc mēneša ir konkurss, uzreiz viss notiks. Atskaites punkts ir digitalizācija - 1.jūlijs. Pēc tam uzreiz reģionālā televīzija "iet gaisā"," teica Ēķis.

Viņš atzīst, ka galvenās investīcijas būs cilvēkos, nevis tehnikā, jo LNT ir viss tehniskais nodrošinājums. "Tā būs īsta komūnas televīzija - cik vien iespējams lokāls projekts," norādīja Ēķis.

Telekompānijas LNT un TV5 pārdošanas direktors Guntars Traubergs uzsvēra, ka reklāmdevējam nepieciešama arvien šaurāka un precīzāk definēta auditorija.

"LNT produktu portfelī lieliski iederas arī Latvijas Mūzikas kanāls, jo mūsu konkurentam šo nišu aizpilda TV6," atzina Traubergs.

Viņš teica, ka nākamais multikanālu stratēģijas solis būs interneta mediju apgūšana un interešu lokā ir arī radio bizness.

"Aicināsim apvienoties dažādus medijus. Iespējams, kādu no tiem iegādāsimies," pauda Traubergs.

Viņš atzina, ka viens no šiem medijiem varētu būt portāls "Tvnet", kas jau šobrīd apkalpo LNT ziņu un raidījumu arhivēšanā un raidīšanā interneta vidē.

"Skatāmies pēc principa, kur mediju tirgū ir nauda - augošie sektori ir televīzija, internets un radio. Esmu pārliecināts, ka strauji panāksim reklāmas tirgus augšupeju, un prognozēju divciparu skaitļu izaugsmi tuvāko divu trīs gadu laikā," pauda Traubergs.

Kā ziņots, Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) nolēmusi konceptuāli atbalstīt ideju par konkursa organizēšanu Vislatvijas reģionālā televīzijas kanāla izveidei, kas skatītājiem būtu pieejams bez maksas.

"Šāda iespēja apvienoties un darboties ciparu apraidē ļautu raidorganizācijām kļūt spēcīgākām, sasniedzot lielāku teritoriālo aptveramību, vienlaikus dodot iespēju sabiedrībai saņemt daudz plašāku informācijas klāstu no visas valsts," norāda NRTP.

Tuvākajā laikā paredzēts izstrādāt noteikumus konkursam, kura rezultātā papildus patlaban esošajiem pieciem bezmaksas televīzijas kanāliem varētu tikt izveidots sestais bezmaksas kanāls - Visas Latvijas reģionālais kanāls.

Konkursā varēs pieteikties jebkurš pretendents, kurš vēlas veidot reģionālo televīziju.

Lai izveidotu šādu kanālu, būs nepieciešamas arī valsts subsīdijas. NRTP aplēses liecina, ka kopējā nepieciešamā summa šāda kanāla izveidei varētu būt 200 000 latu, no kuriem kādu daļu varētu subsidēt valsts.

Pēc NRTP datiem, Latvijā ir 25 vietējās televīzijas. Dažas no tām nedēļas laikā spēj radīt vienu līdz pusotru stundu ilgas pārraides.

Kā ziņots, marta sākumā mediju magnāta Ruperta Mērdoka kontroletā "News Corporation" pārdeva LNT un TV5 kompānijai NNM, kuras padomes priekšsēdētājs ir LNT dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Ēķis.

Uzņēmumu reģistrā pieejamie dokumenti liecina, ka NNM pamatkapitāls ir 25 000 latu un sabiedrības dibinātājam Ēķim pieder visas uzņēmuma akcijas. Vai Ēķis joprojām ir vienīgais īpašnieks, nav zināms, jo šādas ziņas par akciju sabiedrībām nav jāsniedz.

LNT paziņojumā bija teikts, pircējs ir LNT menedžments. NNM padomē bez Ēķa ir vēl divi ilggadēji LNT darbinieki - Olga Sīkstule-Misāne un Traubergs. Savukārt uzņēmuma valdē darbojas LNT finanšu direktors Normunds Kalniņš.

Šī gada 15.martā tiesa tā dēvētās digitālās televīzijas krimināllietas gaitā pēc prokurora Monvīda Zelča lūguma uzlikusi arestu Andreja Ēķa īpašumtiesībām LNT un TV5. Tiesa nolēma uzlikt arestu Ēķa piederošai mantai - NNM. Tas darīts, lai notiesājoša sprieduma gadījumā varētu īstenot lēmumu par mantas konfiskāciju vai kompensāciju.

2007.gada maijā "News Corp" iegādājās 100% LNT un 70% telekanāla TV5. Pēc gada "News Corp Europe" no Latvijas uzņēmēja Valērija Belokoņa kontrolētās SIA "Belokon News" pārņēma arī atlikušos 30% TV5, konsolidējot aktīvus Latvijā.

LNT apgrozījums 2008.gadā bija 11 miljoni latu un uzņēmums strādāja ar 0,15 miljonu latu peļņu. TV5 2008.gadā strādāja ar 1,57 miljonu apgrozījumu un 0,73 miljonu latu zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!