Foto: LETA

Ekoloģiskās katastrofas seku novēršana Šlokenbekas Dzirnavu ezerā izmaksās vairākus desmitus tūkstošus eiro, ko, iespējams, kompensēs valsts, informē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA), kurš trešdien tikās ar Tukuma novada domes pārstāvjiem un vietējiem uzņēmējiem.

Ministrs pavēstīja, ka novada ieguldītā summa piesārņojuma, ko izraisīja neattīrītu notekūdeņu ieplūšana ezerā, bojāejot četrām tonnām zivju, varētu sasniegt 50 tūkstošus eiro. "Bet tā ir augšējā robeža, pie visnelabvēlīgākajiem apstākļiem," norādīja Gerhards. Iztērēto varētu kompensēt no programmas "Vides aizsardzības fonds" vai lūgt piešķirt no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Ministrija arī plāno virzīt izmaiņas likumdošanā par uzņēmumu un pašvaldību ciešāku sadarbību vides jomā saistībā ar attīrīšanas iekārtu izmantošanu. Tas skar uzņēmuma attīstības plānus un tam pieejamo infrastruktūru novadā.

Jau vēstīts, ka Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā ieplūstošo notekūdeņu piesārņojums trīs reizes pārsniedza noteiktos limitus. Policija par notikušo ierosinājusi kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!