Pēc vairāku pazīstamu mūziķu iesnieguma Ģenerālprokuratūrā Ekonomikas policija sākusi pārbaudi Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūrā/Latvijas Autortiesību aģentūrā (AKKA/LAA). Pārbaudē paredzēts noskaidrot, vai nauda autoriem tiek sadalīta atbilstoši likumam, šodien informē laikraksts "Diena".
Mūziķi uzskatot, ka autoratlīdzība nav adekvāta atskaņoto kompozīciju skaitam. Viņiem arī radušās aizdomas, ka aģentūra jau ilgāku laiku neizmaksāto naudu tērējot savas administrācijas uzturēšanai. AKKA/LAA vadība pārmetumus noliedz, norādot, ka autori, kuri ir producenti vai mediju īpašnieki un kuriem pašiem jāmaksā par mūzikas izmantošanu, sākuši akciju pret aģentūru, lai nebūtu jānorēķinās par autordarbu izmantošanu.

Lūgumu pārbaudīt AKKA/LAA darbu prokuratūrā iesnieguši mūziķi Igo, Zigfrīds Muktupāvels, Guntars Račs, Zigmars Liepiņš un Aivars Hermanis. Viņi vēlas uzzināt, kur palikusi tā sauktā neatšifrēto autoru nauda, kuru aģentūra gan iekasējusi par mūzikas darbu atskaņošanu, taču kuras autorus tā arī nav izdevies noskaidrot. Likums nosaka, ka aģentūrai ir tiesības rezervēt nepieprasītās un nenoskaidrotās atlīdzības summas un pēc trim gadiem iekļaut tās "kārtējā sadalāmo izmaksu autortiesību un blakustiesību subjektu interesēs".

Račam esot pamatotas aizdomas, ka AKKA/LAA autoratlīdzības sadales mehānisms autoriem ir neizdevīgs. Viņš laikrakstam sacījis: "Iespējams, ar līdzekļiem, kuri pēc Autortiesību likuma pienākas tikai un vienīgi autoriem, tiek segti šīs organizācijas lielie saimnieciskie izdevumi. Zaudētāji var būt autori, kuru vārdā organizācija uzstājas, un arī autori, kurus šī organizācija nemaz nepārstāv."

AKKA/LAA izpilddirektore Inese Paklone un Latvijas Autoru apvienības (LAA) prezidente Māra Zālīte šos pārmetumus noliegušas. Zālīte "Dienai" sacījusi, ka neatšifrēto autoru nauda nav obligāti jāizmaksā autoriem, bet pēc likuma - jāizmanto autoru interesēs. AKKA/LAA uzskata, ka minētā nauda ir izmantota autoru interesēs, jo, kā lēmusi LAA, nauda ieskaitāma Kultūras, izglītības un sociālajā fondā. 2000.gadā fondā bijuši 25 192 lati, bet 2001.gadā - 9123 lati. Šī nauda izmantota AKKA/LAA avīzes izdošanai, Autortiesību bezgalības balvai, interneta portāla izveidei, stāstījusi Zālīte. Autori gan esot neapmierināti, ka aģentūra neatšifrē izmaksājamās summas, tādēļ neesot saprotams, cik naudas par kuru darbu saņemts, taču Paklone akcentējusi, ka šo informāciju esot iespējams saņemt aģentūrā.

"Kad esmu interesējies, bieži savā ailītē esmu ieraudzījis svešus skaņdarbus. Pieļauju, ka kāds cits saņem arī to, kas pienākas man. Mums apnicis lavierēt, ložņāt un runāt aizmuguriski. Nevienam par ļaunu nenāks, ja aģentūras darbs tiks pārbaudīts un noskaidrota patiesība," laikrakstam sacījis Igo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!