Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 16. jūnijā, atbalstījis Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma piešķiršanu vairāk nekā 9,4 miljonu eiro apmērā dažādiem projektiem 13 Latvijas pašvaldībās, portāls "Delfi" noskaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Par atvēlētājiem līdzekļiem paredzēts pašvaldību ēkās paaugstināt energoefektivitāti un attīstīt publisko infrastruktūru uzņēmējdarbības veicināšanai reģionos.

Kopējais ES fondu finansējums sasniegs vairāk nekā 9,4 miljonus eiro, kas ir daļa no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) aprīlī prezentētā 200 miljonu eiro piedāvājuma ekonomiskās aktivitātes veicināšanai reģionos pēc Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas beigām.

"Pašvaldības var sniegt nozīmīgu ieguldījumu ekonomiskās situācijas uzlabošanā pēc Covid-19 izraisītās ekonomiskās lejupslīdes, tāpēc būtiski ir sniegt atbalstu to pašvaldību investīciju projektu īstenošanai, kas ir īstenojami jau šajā gadā un atbalsta uzņēmējus, rada jaunas darba vietas, uzlabo dzīves vidi un pakalpojumu saņemšanas iespējas iedzīvotājiem," pauda Pūce.

Atbalstu 4,31 miljonu eiro apmērā energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu izmantošanai saņems deviņas reģionālas nozīmes attīstības centru novadu pašvaldības – Balvu, Cēsu, Krāslavas, Kuldīgas, Madonas, Ogres, Preiļu, Smiltenes un Talsu novads. par kopējo Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu 4,31 milj. eiro apmērā.

VARAM skaidro, ka valdība atbalstīja augstas gatavības projektus, kurus uzsākt iespējams šogad, atbilstoši ministrijas Reģionālās attīstības koordinācijas padomē saskaņotajam sarakstam.

Savukārt otrā specifisko atbalsta mērķu programmā, kas veidota ar mērķi attīstīt publisko infrastruktūru un veicināt uzņēmējdarbības attīstību reģionos, finansējumu 5,12 miljonu eiro apmērā uzņēmējdarbības attīstībai saņems sešas pašvaldības – Siguldas, Kuldīgas, Valkas, Smiltenes, Aizkraukles un Līvānu novads.

Projektu īstenošanas rezultātā plānots radīt vismaz 103 jaunas darba vietas un piesaistīt komersantu nefinanšu investīcijas gandrīz deviņu miljonu eiro apmērā.

Ministrija norāda, ka tā turpina pārskatīt ES fondu projektu iesniegumu aktualitāti, vērtē to gatavības pakāpi un plāno pārdalīt projektiem vēl nepiešķirto ES fondu finansējumu tautsaimniecībai būtiskiem projektiem ar augstu gatavības pakāpi, lai radītu jaunas darba vietas, atbalstītu vietējos ražotājus un pakalpojumu sniedzējus, piesaistītu privātās investīcijas reģionos.

Vienlaikus ar projektiem pašvaldību ēku energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energoresursu izmantošanai tiks veicināta Latvijas izvirzīto klimata pārmaiņu mērķu sasniegšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!