Foto: LETA

Lai nodrošinātu kvalitatīvu pretendentu atlases procesu Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu amatam, plānots pārcelt tiesas darbības uzsākšanas datumu par četriem mēnešiem – uz nākamā gada 31. martu, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Ekonomisko lietu tiesas darbības pārcelšanu paredz grozījumi likumā "Par tiesu varu", kurus piektdien, 4. decembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimas Juridiskā komisija.

Šī gada maijā ir ieviesta jauna tiesnešu amata kandidātu atlases kārtība, izvērtējot tiesneša amatam nepieciešamās profesionālās, personīgās un sociālās kompetences piecās atlases kārtās.

Atlases kārtības mērķis ir nodrošināt, ka par tiesnešiem kļūst augsti kvalificēti juristi ar nevainojamu reputāciju, atbilstošām profesionālām prasmēm un personiskām īpašībām, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Tieslietu ministrijā (TM).

Kā atzīmēts anotācijā, ir noslēgusies Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu amata kandidātu atlases otrā kārta, kas paredzēja pretendenta pieteikumā iesniegto atbilžu uz jautājumiem vērtēšanu, pārliecinoties par pretendenta motivāciju un prasmi to pamatot.

Vēl ir nodrošināma trīs atlases kārtu norise. Turpmākās atlases kārtas ir īstenojamas ar pretendentu klātbūtni, un, ņemot vērā pretendentu skaitu, to būtiski ietekmēs izsludinātais ārkārtējais stāvoklis un noteiktie ierobežojumi epidemioloģiskās drošības ievērošanai. Lai arī tiek meklēti un rasti inovatīvi risinājumi, kas vienlaikus ļautu nekavēt atlases procesu un būtu ar viszemāko inficēšanās risku, atlase varētu noslēgties līdz nākamā gada martam, teikts anotācijā.

Rajona tiesu un apgabaltiesu tiesnešu amata kandidātu atlases komisija ir norādījusi, ka šī ir pirmā atlase pēc jaunās kārtības, līdz ar to komisijai ir īpaši svarīgi iedibināt tiesnešu atlases kārtības standartu, kā arī komisijas darba „latiņas" augstums būs mēraukla turpmākajam tiesnešu atlases procesam, uzsver likumprojekta autori.

Tāpat, lai izslēgtu nepieciešamību grozīt procesuālos likumus, ar grozījumiem paredzēts noteikt Ekonomisko lietu tiesas kompetencē nododamo lietu piekritības jautājumus līdz 2021. gada 30. martam, paredzot, ka šīs lietas tiesa izskata atbilstoši piekritībai, kāda noteikta līdz Ekonomisko lietu tiesas iepriekš plānotajam darbības sākumam.

Iepriekš bija paredzēts, ka Ekonomisko lietu tiesa kā specializēta pirmās instances rajona tiesa darbu uzsāks 2021. gada 1. janvārī.

Plānots, ka likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāatbalsta Saeimai. Juridiskā komisija aicinās Saeimu skatīt likumprojektu steidzamības kārtā jeb divos lasījumos, informēja komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!