Foto: Shutterstock
Konkursā uz desmit rajona (pilsētas) tiesas tiesnešu amatiem Ekonomisko lietu tiesā ir pieteikušies 96 pretendenti, pavēstīja Tiesu administrācijas pārstāve Ināra Makārova.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) izsaka pateicību visiem pretendentiem, kas atsaukušies aicinājumam "pieņemt nopietnu un svarīgu izaicinājumu valstij nozīmīgā un izšķirošā brīdī".

Tagad sāksies pretendentu atlase, kas notiks piecās kārtās. Pirmajā atlases kārtā izvērtēs pieteikumus, pārbaudot pretendenta atbilstību likumā "Par tiesu varu" noteiktajām prasībām tiesneša amata kandidātiem un noteiktajiem ierobežojumiem ieņemt tiesneša amatu.

Nākamajā kārtā izvērtēs iesniegtās atbildes, pārliecinoties par pretendenta motivāciju un prasmi to pamatot, tad sekos datorizēts profesionālo zināšanu pārbaudes tests, rakstisks risinājums juridiskās problēmas uzdevumiem - divi kāzusi saistībā ar tiesas kompetences jautājumiem - un to mutiska aizstāvēšana. Pēdējā atlases kārtā būs personīgo un sociālo kompetenču intervija. Starp otro un trešo kārtu pretendentiem paredzētas mācības, lai sekmētu sagatavošanos trešās un ceturtās kārtas pārbaudījumu kārtošanai. Katra sekmīgi nokārtota kārta ļaus pretendentam turpināt dalību konkursā nākamajā kārtā.

Kā uzsver Tieslietu ministrija, kandidātu atlases mērķis ir nodrošināt, lai par tiesnešiem kļūst augsti kvalificēti juristi ar nevainojamu reputāciju, atbilstošām profesionālajām prasmēm un personiskām īpašībām. Atlases komisijā būs deviņi tiesneši - no katras tiesu instances trīs tiesneši. Tiesnešu atlases process sākies septembrī un noritēs līdz novembrim.

Jau ziņots, ka specializētā tiesa atradīsies Rīgā, un tās darbības teritorija aptvers visu Latvijas teritoriju. Lai nodrošinātu efektīvu un operatīvu tiesas procesu, tiesa būs aprīkota ar atbilstošu materiāltehnisko nodrošinājumu, tostarp tiesā tiks uzstādītas trīs stacionārās un viena pārvietojamā videokonferenču iekārta.

Vienlaikus Tieslietu ministrija norāda, ka, optimizējot pieejamos resursus, specializētā tiesa tiek veidota esošajā budžetā un nepalielinot tiesnešu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!