Foto: F64
Politiķi savās programmās nepiedāvā jaunas, būtiskas idejas, kas spētu kaut ko mainīt pašreizējā ekonomiskajā situācijā, turklāt partijām trūkst redzējuma par Latvijas attīstību nākotnē, norāda ekonomisti.

Ekonomiste Raita Karnīte izteicās, ka, vērtējot priekšvēlēšanu runas, secināms, ka politiķiem trūkst redzējuma, kā nākotnē nodrošināt Latvijas attīstību. "Pēc politiķu teiktā priekšvēlēšanu runās, neesmu pārliecināta, ka cilvēki, kuri grib regulēt valsti, tostarp Latvijas ekonomiku, saprot pašreizējās situācijas nopietnību," viņa sacīja un piebilda, ka nav dzirdējusi no politiķiem priekšlikumus par nākotni, tikai "plātīšanos ar izdarīto".

"Tikpat nesagatavota, kāda patlaban valsts ir "airBaltic" situācijā, būs arī jaunā Saeima pret ārējiem izaicinājumiem," norādīja Karnīte un pauda viedokli, ka neredz, kā jaunā Saeima varētu pasargāt Latviju no ārējiem satricinājumiem.

Viņa vērsa uzmanību uz to, ka arī pēc vēlēšanām valstī turpināsies taupības režīms, taču tas būtu jāpapildina ar ekonomiku stimulējošiem pasākumiem. "Patlaban politiķi grib pasmelt no tukšas bļodas, kas ir valsts budžets, un nelikt tajā neko iekšā," klāstīja ekonomiste.

Savukārt, komentējot partiju programmas, Karnīte uzsvēra – tā kā politiķi savas partiju programmas nepilda, nav iespējams partijas vērtēt pēc programmās solītā, drīzāk jāvērtē politiķu uzstāšanās priekšvēlēšanu runās, lai varētu analizēt viņu veiktspēju un spriedumus.

Karnīte prognozēja, ka jaunajiem politiķiem, kas tiks ievēlēti Saeimā, būs ļoti grūti. "Es vēlētos redzēt, lai politiķi nākamajā dienā pēc vēlēšanām nopietni sāktu mācīties Latvijas ekonomiku," atzina ekonomiste.

Ekonomists Uldis Osis pastāstīja, ka pēc vēlēšanām būtiskas pārmaiņas valstī nesagaida. "Īpašas izmaiņas no jaunās Saeimas nesagaidu, un, pēc mana uzskata, lielu izmaiņu nebūs arī Latvijas ekonomikā. Man nav neviena argumenta, kāpēc jaunā Saeima varētu panākt kaut kādas izmaiņas," viņš sacīja.

Vērtējot partiju programmas, Osis norādīja, ka to piedāvājumos neredz neko īpaši revolucionāru vai radikālu. "Teorētiski Zatlera reformu partijas programma paredz, ko vairums iepriekšējo partiju nepiedāvā, – ar saturu, izpratni par ekonomiskajiem procesiem, tendencēm, kas tiek ņemtas vērā, taču man ir lielas šaubas, cik reāla ir šīs programmas īstenošana," viņš piebilda.

Pēc Oša teiktā, pavērsiens, kas, lai gan oficiāli nav ierakstīts partiju programmās, taču patlaban ir novērojams Latvijas politisko partiju vidū, ir nosliece par labu tautas vēlētam prezidentam. Vienlaikus gan viņš atzina, ka pašlaik trūkst konkrētības un, lai šādu jauninājumu panāktu, būtu nepieciešami nopietni grozījumi esošajos likumos.

Jau vēstīts, ka Latvijā sestdien, 17.septembrī, notiks ārkārtas Saeimas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!