Foto: LETA
Emigrējušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanās būs atkarīga no ekonomiskās situācijas valstī, to veicinās pietiekami labi apmaksātu darbavietu izveide, pirmdienas rītā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Aizvadītajos gados Latviju skārusi augsta emigrācija un jāsper konkrēti soļi ar mērķi panākt iedzīvotāju atgriešanos. Zinot, ka iedzīvotāji ir aizbraukuši, jo nav spējuši atrast darbu vai arī vilināti par darbu ārvalstīs saņemt lielāku algu, valstij jārīkojas konkrēti. Ja Latvijas ekonomika būs strauji augoša, taps darba vietas un atlagojuma līmenis pieaugs, iedzīvotājiem būs lielāka vēlme atgriezties, klāstīja Kazāks.

"Mēs redzam, ka jau šogad emigrācijas temps kļūst lēnāks - cilvēki brauc ārā mazāk, bet vienalga šī plūsma uz ārpusi ir krietni, krietni lielāka nekā atpakaļ," viņš pauda.

Ekonomists arī norādīja - cilvēku došanās uz ārvalstīs saglabāsies vienmēr gan izglītības, gan pieredzes apmaiņas nolūkos, taču būtiski veicināt, lai šie cilvēki nepaliktu ārvalstīs.

"Jaunieši brauks mācīties, brauks pēc pieredzes, brauks arī citi cilvēki, bet svarīgi, lai viņi aizbrauc uz to īso brīdi, bet pēc tam lai brauc atpakaļ," sacīja Kazāks.

Jau vēstīts, ka no Latvijas, atbilstoši Ekonomikas ministrijas aprēķiniem, aizvadīto desmit gadu laikā varētu būt aizbraukuši apmēram 213 tūkstoši cilvēku. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts paudis cerību par 100 tūkstošu aizbraukušo atgriešanos Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!