Foto: DELFI

Pēc nedienām ar centralizēto angļu valodas eksāmenu ierosināta disciplinārlieta un no amata atstādināta Valsts izglītības un satura centra Valsts pārbaudījumu departamenta direktore Ingrīda Kamarūte, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja centra vadītājs Guntis Vasiļevskis.

Disciplinārlieta ierosināta pēc vairākām ķibelēm ar centralizētajiem eksāmeniem.

Ja izmeklēšanā atklāsies arī Kamarūtes vaina, tad viņu pat varētu atlaist no amata, apliecināja Vasiļevskis. Viņa VISC strādājusi jau vairāk kā desmit gadus.

Uz izmeklēšanas laiku Kamarūtes pienākumus pildīs viņas vietniece Agra Bērziņa.

Savukārt jaunie tehniskie darbinieki, kuri kļūdu ir pieļāvuši, turpinās pildīt savus pienākumus, jo centram nav cilvēku, kas to varētu darīt. Centra vadītājs atzina, ka ir uzrunāti bijušie VISC darbinieki, lūdzot viņu palīdzību tabulu sagatavošanā, taču viņi pagaidām aicinājumam nav atsaukušies.

Vasiļevskis skaidroja, ka šīs kļūdas dēļ galvenokārt cietušas mazas skolas, kurās ir neliels skolēnu skaits un kuras daudz ātrāk izlabojušas eksāmenu darbus. Apzinot lielas skolas, noskaidrots, ka tās darbus laboja jau pēc pareizajām tabulām.
Bet precīzu "cietušo skolu" skaits centram nav zināms.

Vasiļevskis skaidroja, ka šogad tik daudz ķibeļu ir tāpēc, ka pēc skandāliem ar eksāmena uzdevumu noplūdēm centrā maksimāli palielināta drošība un samazināts to cilvēku skaits, kuri ir tiesīgi pārbaudīt eksāmenu sagatavošanas procesu.

Viņš atzina, ka šis jautājums ir pārrunāts ar ministriju, un centrs, cenšoties nesagraut eksāmenu drošību, mēģinās problēmu risināt.

Viņš arī atvainojās savā un visa centra vārdā skolēniem un skolotājiem, kuriem šīs kļūdas radījušas neērtības.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, šogad skolas izlaidumu eksāmenus pavada nedienas - ķibele ar kopsavilkuma tabulu ieskaitē latviešu valodā mazākumtautību skolās 3.klasei radījusi apjukumu skolēnos un viņu vecākos, jo VISC pieļautās kļūdas dēļ atsevišķās skolās nācies labot sākotnējās skolēnu atzīmes.

Savukārt pagājušajā nedēļā uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku. Nule atklājās, ka nepieredzējušo VISC tehnisko darbinieku dēļ nāksies pārvērtēt visu skolu 9.klašu angļu valodas eksāmena darbus. Darbinieki skolām izsūtījuši nepareizu vērtēšanas tabulu.

Izglītības un zinātnes ministrs ierosināta  dienesta pārbaude.

No VISC sagatavotā dienesta ziņojuma ministrs secinājis, ka pārbaudes darbu sagatavošanas procesā ir nepilnības, pie kuru novēršanas ir steidzami jāstrādā, lai turpmāk netiktu pieļauti pārpratumi un kļūdas valsts centralizētajos eksāmenos. Par eksāmenu sagatavošanu atbildīgā amatpersona, kas minēta VISC ziņojumā, savu amatu jau ir atstājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!