Foto: LETA/Latvijas Kultūras akadēmijas studentu priekšnesums akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts", 2015. gads
Šogad augstskolas topošos studentus pamatstudiju līmenī sāks uzņemt pēc jaunajiem noteikumiem – ņemot vērā visu centralizēto eksāmenu rezultātus, nevis daļu, kā tas bijis līdz šim, bieži vien izslēdzot matemātikas eksāmena prasību. Lai gan centralizētais eksāmens matemātikā ir obligāts visiem, kas pabeidz vidusskolu, jaunā prasība ir raisījusi neizpratni topošo studentu un arī universitāšu vidū.

Likuma grozījumi paredz, ka, uzņemot augstskolā, konkursa atlases kritērijs ir visu nokārtoto obligāto centralizēto eksāmenu rezultāti par vispārējās izglītības ieguvi – latviešu valodā, matemātikā un angļu valodā. Papildus tiem ir jāliek vēl viens centralizētais eksāmens skolēna izvēlētā mācību priekšmetā. Piemēram, lai studētu medicīnas studiju programmā, būs nepieciešami centralizētā eksāmena ķīmijā rezultāti.

Pēc jaunajiem kritērijiem augstskolas studentus uzņems šogad – 2020./2021. mācību gadā. Taču pēdējā laikā lielu sašutumu raisījusi šīs normas piemērošana tieši humanitārajām un mākslas studiju programmām – ar to neapmierināti ir gan studenti, gan pašas augstskolas.

Apskatot lielāko augstskolu uzņemšanas prasības jaunajam mācību gadam, redzams, ka augstskolas normas interpretē dažādi. Rīgas Stradiņa universitāte norādījusi, ka ņem vērā centralizētā eksāmena matemātikā rezultātus, bet atsevišķās studiju programmās tikai 5–10% no konkursa rezultāta veido tieši šis eksāmens. Savukārt Latvijas Universitāte norādījusi, ka tiem, kas vidējo izglītību ieguvuši līdz 2008. gadam, centralizētā eksāmena matemātikā atzīme var tikt aizstāta ar priekšmeta vidējo gada atzīmi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!