Foto: DELFI
Pēc vakar sāktā izmeklēšanas eksperimenta, kurā uz novembrī sagruvušā lielveikala jumta tika izvietots baseins, kas pamazām tika piepildīts ar ūdeni, jau vērojamas ievērojamas deformācijas. "Nāves ēna virs cilvēku galvām bija ilgu laiku," secina Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

LTV raidījumam "Rīta Panorāma" Grišins sacīja, ka baseinu pildīšana uz vēl nesagruvušās "Maxima" jumta daļas pārtraukta otrdien pulksten 23:30, kad sasniegta tā slodze, kas norādīta būvobjekta dokumentācijā norādītos nosacījumos.

Jau vakarā novērotas deformācija, kas turpina attīstīties. Grišins atzina, ka tagad tas vairs ir tikai laika jautājums, kad jumta kopņu deformācija būs tik liela, ka tas iegrūs.

Viņš norāda, ka arī procesi, kas noveda pie lielveikala "Maxima" iegrūšanas notika ilgstoši. "Nāves ēna virs cilvēku galvām bija ilgu laiku," teica Grišins.

Viņš atturējās prognozēt to, vai tiks sagaidīta arī noslogotās, bet vēl neiegruvušās jumta daļas sabrukšana, jo eksperimenta mērķis neesot to sagraut, bet gan iegūt nepieciešamos datus. Grišins arī uzskata, ka eksperiments rit gana raiti, jo nepieciešamā slodze sasniegta 12 stundas pēc darba sākuma. Eksperti turpinās darbu līdz būs iegūti visi nepieciešamie dati.

Tāpat tiks veikts darbs trešā nogruvuma vietā. No tās ņemti paraugi, bet dažādi pierādījumi – kopnes, betona plāksnes u.c. – vēl atrodas traģēdijas vietā.

Pašlaik novērotā deformācija līdzīga tai, kas konstatēta kopnēm sagruvušajā lielveikala daļā, Grišins teica LNT raidījumā "900 sekundes". Viņš norādīja, ka būtu pārsteidzīgi jau otrajā dienā noteikt vainīgās personas, jo tas esot sarežģītāk, nekā daudziem varētu šķist.

Arī sabrukšanas process sācies, nevis 21.novembrī, bet krietni agrāk -, iespējams deformācijas sākušās pat gadu pirms traģēdijas.

Grišins gan nešaubās, ka vainīgās personas tiks konstatētas. Eksperti noteiks traģēdijas cēloņus, "zem katra cēloņa būs arī vārds un uzvārds".

Policija izmeklēšanas gaitā pārbauda katru no versijām, tāpat tā seko gan būvmateriālu iegādes ķēdei, gan būvdarbu kultūrai konkrētajā būvobjektā.

Jau vēstīts, ka līdz šā gada beigām policija varētu saņemt slēdzienus un gada otrajā pusē varētu izvirzīt apsūdzības aizdomās turētajām personām. Par šīm aizdomās turamajām personām policija varētu tikt skaidrībā līdz maijam.

Pērnā gada novembrī zem "Maxima" drupām Zolitūdē dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Tā atzīta par lielāko traģēdiju Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!