Foto: AFP/Scanpix

Pēc trešdienas Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona rosinājuma pēc nākamajām vēlēšanām rīkot referendumu par valsts dalību Eiropas Savienībā (ES) ir būtiski raudzīties, vai tālākās diskusijas attīstīsies pragmatiskā vai populistiskā virzienā, sacīja sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Dace Akule.

Eksperte norādīja, ka būtiskākais jautājums ir, vai diskusijas ieņems populistisku gultni, neiedziļinoties pragmatiskos jautājumos, vai arī koncentrēsies uz jomām, kuras traucē Lielbritānijai attīstīties tā, kā tā vēlētos.

"Jautājums ir, vai tagad Kamerona diskusija ies uz šo pragmatisko pusi," prognozēja Akule, bilstot, ka šis ir labs brīdis arī citām ES dalībvalstīm iesaistīties raisītajā diskusijā.

Pēc Akules domām, diskusijām Lielbritānijā un citās dalībvalstīs vajadzētu koncentrēties ap jautājumiem, vai ES sākta sadarbība arī tādās jomās, kurās sadarbība savā ziņā ir "pārplūdusi", radot normas, kuras, iespējams, vajadzēja atstāt lēmuma pieņemšanai nacionālā līmenī.

Tāpat eksperte brīdināja, ka Lielbritānijai tagad ir jārēķinās ar spertā soļa iespējamo negatīvo iznākumu attiecībās ar citām bloka dalībvalstīm, kurām var apsīkt pacietība diskutēt ar klases "slikto skolēnu".

LETA jau ziņoja, ka Lielbritānijas premjerministrs Kamerons, trešdien uzstājoties ar ilgi gaidīto un vairākkārt atlikto runu par valsts attiecībām ar ES, rosināja pēc nākamajām vēlēšanām rīkot referendumu par Lielbritānijas dalību blokā.

Kā solīja Kamerons, referendums tiks sarīkots līdz 2017.gadam, ja viņa partija uzvarēs nākamajās vēlēšanās.

Skaidrojot lēmumu nesteigties ar referenduma rīkošanu, Kamerons sacīja: "Nav pareizi likt cilvēkiem izlemt, vai viņi iet prom vai paliek, pirms viņiem tiek dota iespēja sakārtot attiecības."

"Mums ir jāatvēl tam zināms laiks un jāpalīdz veidot ES nākotne, lai tad, kad pienāks laiks izdarīt izvēli, tā būtu patiesa," sacīja Lielbritānijas valdības vadītājs. "Ir pienācis laiks nokārtot Eiropas jautājumu."

Tomēr vienlaikus viņš uzsvēra, ka referendums tiks rīkots tikai pēc tam, kad tiks pārrunāti Lielbritānijas dalības nosacījumi.

"Kad mēs būsim beiguši sarunas par jaunajiem noteikumiem, mēs sarīkosim britu tautai referendumu ar ļoti vienkāršu izvēli - palikt vai aiziet. Palikt ES saskaņā ar jaunajiem noteikumiem vai arī aiziet pavisam," skaidroja Kemerons.

Pēc Kamerona teiktā, Lielbritānijas un ES jaunajām attiecībām būtu jābalstās uz vienoto tirgu.

Lielbritānijas premjers arīdzan brīdināja - ja Brisele neveiks Lielbritānijas pieprasītās reformas, Londona varētu attālināties no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!