Foto: AFI
Sabiedriskās politikas centrs "Providus" kritizē Valda Zatlera kampaņas izvēršanu Valsts prezidenta kancelejas mājas lapā internetā, kurā ievietoti tikai pozitīvi viedokļi par Zatlera pārvēlēšanu amatā uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

Sabiedrībā pazīstamu cilvēku, kā arī nevalstisko organizāciju un dažādu nozaru pārstāvju viedokļi apkopoti no interneta portāliem, laikrakstiem, televīzijas raidījumiem un radio intervijām. Tie ievietoti kancelejas mājaslapā sadaļā Preses relīzes un runas. Kopumā no dažādiem avotiem vienkopus atlasīti vairāk nekā 20 izteikumi par Zatleru, kāpēc viņam būtu jāturpina sēdēt valsts pirmās personas krēslā.

"Pārvēlēšanas jautājumi vispār nebūtu atspoguļojami prezidenta kā institūcijas mājaslapā, taču, ja tiek izlemts atspoguļot, tiem jābūt sabalansētiem, nevis selektīvi jāatlasa tikai tie, kas ir labvēlīgi pašreizējam amata ieņēmējam," viedokļu atlasi kritizēja "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Eksperte uzskata, ka šādas informācijas mērķis, visticamāk, ir ietekmēt sabiedrisko domu.

"Mērķis nav īsti skaidrs, jo pārējie sadaļā atrodamie materiāli atspoguļo to, ko prezidents dara savā oficiālajā prezidenta kapacitātē," viņa norādīja.

"Providus" pārstāve uzskata, ka prezidenta kancelejas cilvēkiem daudz nopietnāk būtu jāpārdomā kritēriji, ko publicēt institūcijas oficiālajā mājaslapā.

"Pirms dažiem gadiem mēģinājām rakstīt vadlīnijas, kā nošķirt amatpersonas darbības atspoguļojumu no politiskās darbības. Valdības līmenī tas netika pieņemts. Par prezidentu kritēriji ir vēl neskaidrāki, jo tā ir tikai daļēji politiska amatpersona. Dramatisku likuma pārkāpumu te nesaskatu, taču tas ir neprofesionālisms," pauda Kažoka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!