Foto: AFP/Scanpix
No pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājuma tūrisma mītnēm iegūtu gan valsts un pašvaldību sektors, gan privātie uzņēmēji, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

Asociācijas izpilddirektore uzsver, ka šāds lēmums ļaus atgūt tūrisma nozares konkurētspēju reģionā, palielināsies nodarināto skaits, kā arī eksporta apjoms un tūrisma nozīmes daļa tajā. Turklāt uzņēmēji iegūtu līdzekļus, ko ieguldīt attīstībā, mārketingā un personāla darba apmaksai.

"Savukārt PVN ieņēmumi valsts budžetā drīzāk palielinātos, nevis samazinātos, kā līdz šim. Arī pašvaldībām palielinātos ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa," sacīja Graikste. "Ja politiķi atzinuši, ka pieņemot lēmumu paaugstināt PVN likmi, pieļauta kļūda, šī ir lieliska iespēja to labot."

Savukārt viesnīcas "Dome Hotel" īpašnieks Gundars Ozols likumprojekta pieņemšanas iespējamību vērtē nedaudz piesardzīgi: "Latvijā pastāvošā politiskā prakse parasti nepieļauj opozīcijas ierosinājumu pieņemšanu. Ceru, ka šoreiz uzvarēs valstiska pieeja, kā arī, ka LPP/LC pietiks politiskā spēka koalīcijas pārliecināšanai."

Kā ziņots, Saeima 4.februārī nodeva izskatīšanai komisijām partijas LPP/LC deputātu iesniegtos grozījumus likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredz samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi tūrisma nozarē līdz 10%.

Partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis šodien rosināja neiekļaut projekta izskatīšanu sēdes darba kārtībā, jo Finanšu ministrija vēl gatavo aprēķinus, kuri būs gatavi nākamnedēļ, par grozījumu ietekmi uz valsts budžetu.

Zaķis uzsvēra, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) jau paudis atbalstu minētajiem grozījumiem, taču aicinājis nesasteigt šī jautājuma izskatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!