Partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētājai un Saeimas deputātei Solvitai Āboltiņai tomēr vajadzēja savaldīties pensionāru piketa laikā un neatsaukties protestētāju ūjināšanai, uzskata aptaujātie eksperti.

Politologs Filips Rajevskis vērtē, ka Āboltiņai patlaban nav viegls laiks un viņa ir ļoti kontrastaina politiķe. Turklāt viņa ir no tiem politiķiem, par kuru gandrīz katram būs savs viedoklis - gan atbalstošs, gan kritizējošs, līdz ar to nav brīnums, ka viņa piketa laikā tika izsvilpta.

Tomēr šajā situācijā viņai tomēr vajadzējis savaldīties "un norīt to krupi", uzskata politologs. Esot gan jāņem vērā tas, ka Āboltiņa ir emocionāls cilvēks, kam patīk izteikt savu viedokli, tāpēc arī neesot brīnums, ka sekojusi šāda pretreakcija. "Zināmā mērā varētu viņu attaisnot, tas ir nepatīkami. Bet profesionālam politiķim vajadzēja savaldīties," viņš noteica.

Tālākā rīcība no viņas puses gan esot bijusi adekvāta - nekavējoties atvainojusies un izteikusi gatavību tikties arī klātienē. Arī partijai nevajadzētu nosodīt viņas rīcību, bet gan atturēties no komentāriem un ļaut pašai tikt ar situāciju galā.

Vaicāts, vai šis gadījums atstās sekas uz viņas reitingiem nākotnē, Rajevskis prognozēja, ka tik sīki starpgadījumi īsti nemaina cilvēku viedokli - tie, kuri viņu neatbalsta, turpinās to darīt, bet tie, kuri atbalsta - arī turpmāk atbalstīs politiķi.

Krietni vien kritiskās viedoklis ir sociālantropologam un bijušajam politiķim Robertam Ķīlim. Viņš šādu uzvedību nosauca par "prastas bābas rīcību". Pēc Ķīļa domām, šādā rīcībā nav nekā politiķes cienīga un tas nepārprotami liecinājis par viņas attieksmi pret vēlētājiem.

"Politiķis ir cilvēku priekšstāvis, īpaši deputāts, kuru cilvēki ir ievēlējuši. Politiķim ir jādemonstrē, ko nozīmē parlamentāra un demokrātiska rīcība. Tā ir tieša norāde, kā Āboltiņa iedomājas pārstāvniecību," komentēja bijušais politiķis. Viņš gan arī pieļauj, ka politiķei vienkārši "neturēja nervi", bet tomēr vajadzējis savaldīties.

Ja šāda rīcība būtu kādam politiķim, piemēram, Lielbritānijā, viņš varētu atvadīties no politiskās karjeras, uzskata Ķīlis. Savukārt Latvijā, visticamāk, cilvēki ātri vien liksies mierā un arī viņa pati apzinās, ka būtisku seku šim gadījumam nebūs. Tomēr, pēc Ķīļa domām, partijai vajadzēja kā reaģēt, nevis klusēt, jo pašreiz viss liecinot par to, ka partija piekrīt Āboltiņas rīcībai.

Jau ziņots, ka sociālajos tīklos plašu rezonansi izraisījusi "Vienotības" vadītājas Solvitas Āboltiņas rīcība - viņa pensionāru piketa laikā izgāja no vienas Saeimas ēkas un devās uz citu parlamenta ēku, skaļi ūjinot. Pēc tam gan viņa par savu rīcību atvainojās, norādot, ka nav gribējusi aizvainot uz piketu ieradušos seniorus. Viņa paudusi gatavību arī klātienē atvainoties par savu rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!