Ņemot vērā Ģenerālprokuratūras uzsākto kriminālprocesu pret Saeimas priekšsēdētāju Induli Emsi (ZZS) par apzinātu nepatiesu liecību sniegšanu, Emsim vajadzētu izdarīt izvēli un beidzot atkāpties no Saeimas priekšsēdētāja amata, uzskata aptaujātie eksperti.
Politologs Ivars Ijabs uzskata, ka tas būtu tikai dabiski un saprotami, ja Emsis atkāptos pēc šāda Ģenerālprokuratūras lēmuma. "Vairs nav runa par prokuratūras aizdomām, bet gan par nopietnu noziedzīgu nodarījumu," sacīja Ijabs, norādot, ka šis būtu īstais laiks, kad izdarīt izvēli un atkāpties no Saeimas priekšsēdētāja amata, tādējādi saglabājot vismaz nelielu daļu sabiedrības uzticības.

"Šis būtu racionāls solis no Emša puses, kas ļautu viņam aiziet ar zināmu godu, pretējā gadījumā tas draud ar pilnīgu sabiedrības uzticības zaudējumu.

Ijabs uzskata, ka valdošo koalīciju kriminālprocesa uzsākšana pret Emsi nevarētu sašķobīt. "Diez vai koalīcija šādu iemeslu varētu uzturēt, lai no koalīcijas izolētu Zaļo zemnieku savienību".

Ijabam piekrīt arī politologs Andris Runcis, kas uzskata, ka koalīcijai šobrīd ir svarīgi ar valsts sakārtošanu saistīti jautājumi. Runājot par Emsi, Runcis ir lakonisks - "Emsim jāpieņem lēmums, un nevajag mētāties no vienas puses uz otru," norādot, ka Emsim neapšaubāmi vajadzētu atkāpties no Saeimas priekšsēdētāja amata.

"Beidzot vajadzētu izšķirties, ko viņš [Emsis] darīs, pareiza izvēle būtu atkāpties", aģentūrai LETA saka sociologs Arnis Kaktiņš, norādot, ka jautājums šobrīd ir par to, cik stabili valdošā koalīcija šobrīd jūtas, kad pār to gulstas problēmu nasta. "Emša problēma pārējai problēmu nastai varētu būt pakārtota," saka Kaktiņš.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā šodien sākts kriminālprocess pret Saeimas priekšsēdētāju Induli Emsi (ZZS) par apzinātu nepatiesu liecību sniegšanu, aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

LETA jau ziņoja, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā izveidotās izmeklēšanas grupas lietvedībā atrodas kriminālprocess, kas sākts par Ventspils amatpersonu, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Latvijas Kriminālkodeksa 6.nodaļā - saimnieciskie noziegumi un 7.nodaļā - amatnoziegumi, kā arī par noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Krimināllikuma 19.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā un 24.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Veicot izmeklēšanu šajā kriminālprocesā, konstatēts, ka pastāv reāla iespēja, ka Emsis sniedzis apzināti nepatiesu liecību par faktiem, kas nav saistīti ar minētā kriminālprocesa pierādīšanas priekšmetā ietilpstošiem apstākļiem, informēja prokuratūrā.

Ņemot vērā augstākminēto, procesa virzītājs šodien, 21.septembrī, pieņēma lēmumu par kriminālprocesa sadalīšanu, sākot jaunu kriminālprocesu pret Emsi, jo pastāv reāla iespēja, ka viņš ir apzināti nepatiesi liecinājis pirmstiesas kriminālprocesā.

Process sākts pēc Krimināllikuma 300.panta 2.daļas. Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!