Saeimas deputātes Sandras Kalnietes un Eiropas Parlamenta deputāta Ģirta Valda Kristovska partija, kas, iespējams, tiks nodibināta tuvāko trīs mēnešu laikā, varētu sev piesaistīt tā dēvēto "svārstīgo" elektorāta daļu, uzskata aģentūras LETA aptaujātie eksperti.
Politologs Ivars Ijabs norādīja, ka jaunā partija varētu piesaistīt "dezorientētos" vēlētājus, kas ir vīlušies esošajā situācijā, kā arī bijušos apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) un bijušos partijas "Jaunais laiks" (JL) atbalstītājus. Arī politologs Andris Runcis uzskata, ka topošās partijas atbalstītāji varētu būt "svārstīgā" elektorāta daļa.

Ijabs uzskata, ka topošajai partijai neskaidrības nākotnē varētu sagādāt tas, ka tā ir sākusi strādāt pēc "putekļusūcēja principa", proti, tajā tiek piesaistīti aizgājēji no TB/LNNK un JL. "Tas noteikti nav tas, ko vēlētāji šobrīd gaida [...] Viņiem vajadzētu meklēt jaunas sejas, jaunus cilvēkus, kas spētu sevi piedāvāt kā kaut ko reāli atšķirīgu," sacīja eksperts.

Tāpat Ijabs uzskata, ka pagaidām vēl ir neskaidra topošās partijas nacionālā pozīcija un viens no rādītājiem tai būs rīcība 16.martā. Ja topošais politiskais spēks sadarbosies ar partiju "Visu Latvijai", tad tā kļūs par galēji labēju partiju, kura, iespējams, zaudēs daļu no protesta elektorāta, kas nav apmierināts ar pašreizējo politiku, bet nav galēji nacionāli noskaņots.

Savukārt, pēc Runča domām, viens no lielākajiem jaunveidojamā politiskā spēka izaicinājumiem kā ikvienā citā partijā būs tās līderu savstarpējās attiecības.

Runcis norādīja, ka partijas nākotne vēl ir "miglā tīta", tomēr, ņemot vērā, ka topošajā partijā apvienojušies sabiedrībā pazīstami cilvēki, tās perspektīvas nākotnē varētu būt pietiekami labas. Pēc politologa domām, partija varētu centies ieņemt nišu starp TB/LNNK un JL.

Pēc Ijaba vērtējuma, Kristovska un Kalnietes, kā arī domubiedru šodien publiskotais manifests ir uzrakstīts inteliģenti, bet ir vispārīgs un neataino plānoto partijas rīcībpolitiku.

Arī Runcis sacīja, ka no šā brīža lozungiem nav skaidra topošās partijas pozīcija ekonomiskajos jautājumos un ārpolitikā. "Šī brīža paziņojumi ir tādi skaisti paziņojumu, zem kuriem ikviens var parakstīties," vērtēja eksperts.

Kalnietes un Kristovska partija tiks dibināta tikai tikai pēc tam, kad tiks izstrādāta partijas programma. Kā ceturtdien žurnālistus informēja Kristovskis, tas varētu notikt tuvāko trīs mēnešu laikā. Pirmā jaunveidojamās partijas domubiedru tikšanās paredzēta 14.martā, kad paredzēts lemt par ieteikumiem un principiem tālākam darbam.

Ceturtdien topošā partija publiskoja arī savu manifestu, kurā teikts: "Latvijas vēsturē pagājis oligarhu, glābēju un vadoņu partiju laiks. Ir pienācis laiks lietpratēju, patstāvīgi domājošu personību un demokrātiski rīcībspējīgu partiju laiks, tādēļ mēs aicinām apvienoties kopīgam politiskajam darbam Latvijas patriotus."

Pavisam manifestu parakstījuši ap 60 atbalstītāju, no kuriem 28 nekad nav bijuši kādā politiskā partijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!