Foto: Reuters/Scanpix
Latvija kā maza valsts nevar atļauties garu prioritāšu sarakstu 2015.gaidāmajai prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē, tādēļ ir svarīgi vienoties par dažām skaidrām un reāli īstenojamām prioritātēm, trešdien diskusijā ES mājā atzina vairāki ES jautājumu eksperti.

Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta Prezidentūras programmas plānošanas vadītāja Vineta Kleinberga uzsvēra, ka Latvijai būtu jāizvēlas divas līdz trīs prioritātes, nevis garš saraksts ar veicamajiem darbiem, kas viegli var pazust kopējā ES darba kārtībā.

Arī Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektore un Eiropas politikas pētniece Ilze Rūse, atsaucoties uz Zviedrijas ES prezidentūras piemēru, norādīja, ka prioritātēm jābūt skaitā nedaudzām, viegli definējamām, labskanīgām, reālām un svarīgām Eiropai.

"Ir skaidri jāzina, cik mērķu un tēmu Latvijai būs kā ES prezidējošajai valstij. Jo vairāk tēmu, jo lielāks risks, ka tās pazudīs," paskaidroja Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Viņš arī sacīja – lai Latvijas prezidentūra ES būtu veiksmīga, tā nedrīkst būt valdības vai politiķu, bet gan visas valsts prezidentūra, kurā aktīvi iesaistās arī sabiedriskās organizācijas, uzņēmēji, arodbiedrības.

Tāpat Latvijas prioritātēm jābūt tādām, kurās Latvija pati ir gana kompetenta un spēcīga, teica Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa, paužot gandarījumu, ka Latvijā atšķirībā no citām valstīm jau tik laicīgi sākušās diskusijas par šo jautājumu.

Kleinberga pauda viedokli, ka pēdējos trijos mēnešos rīkotajās tematiskajās diskusijās par Latvijas prezidentūras prioritātēm izkristalizējušās trīs galvenās tēmas – pirmkārt, ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko novietojumu, – sadarbība Baltijas jūras reģionā un austrumu kaimiņi; otrkārt, zaļums un zaļās enerģijas priekšrocības; treškārt, cilvēks un viņa dzīves kvalitāte. Taču katrā no šiem virzieniem jābūt skaidram, ko Latvija var piedāvāt Eiropai un kā to vislabāk izdarīt.

Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts turpinās rīkot diskusijas un līdz gada beigām sagatavos informatīvo ziņojumu valdībai ar saviem priekšlikumiem ES prezidentūras prioritātēm, pastāstīja Kleinberga.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs jau iepriekš paudis cerību, ka Saeimā plānotās ārpolitikas debates nākamā gada sākumā būs veltītas tieši šim jautājumam.

Jau vēstīts, ka 2015.gada pirmajā pusē Latvija būs vadošā ES valsts, prezidentūru pārņemot no Itālijas un nododot to Luksemburgai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!