Foto: PantherMedia/Scanpix

Noteikt ziņu raidījumu saturu ir cenzūra un tas nav Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzdevums, tā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja mediju nozares pārstāvji.

Jau ziņots, ka vakar notikušajā "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) diskusijā "Latvijas mediju telpa. Demokrātiskas, eiropeiskas un nacionālas valsts principu stiprināšana" NEPLP loceklis Dainis Mjartāns paziņoja, ka drīzumā tiks stingrāk regulēts sabiedriskās televīzijas ziņu raidījumu saturs.

Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Inga Spriņģe norādīja, ka NEPLP ir tiesības pieprasīt no sabiedriskā medija kvalitāti, uzraudzīt, ieteikt, jo sabiedriskajiem medijiem tiek piešķirti valsts budžeta līdzekļi. Tomēr raidījumu saturs paliek to veidotāju ziņā.

"Noteikt, cik un kādi cilvēki var piedalīties raidījumā, ir absurdi, NEPLP nav arī tiesību noteikt, kādam jābūt raidījuma saturam un kādi sižeti televīzijai ir jāveido," sacīja Spriņģe.

Latvijas Radio (LR) valdes loceklis Jānis Siksnis uzsvēra - tā kā NEPLP ir jānodrošina piešķirto valsts budžeta līdzekļu efektīva un lietderīga izlietošana sabiedrības interesēs, padome var noteikt sabiedriskā medija tematisko sadalījumu, ko nosaka sabiedriskajā pasūtījumā, piemēram, cik daudz ir jābūt ziņu raidījumiem, cik bērnu un kultūras raidījumiem. Tomēr padomei nav tiesību noteikt raidījumu saturu, tas ir raidījumu veidotāju pārziņā.

"Tā kā mēs pildām sabiedrisko pasūtījumu, gada beigās mums NEPLP ir jāpamato, kāpēc mēs esam veidojuši noteiktus raidījumus un vai esam izpildījuši sabiedrisko pasūtījumu. Tomēr tas ir LR pārziņā, kādus raidījumus veidot un ko tur iekļaut. Savukārt tas, ko raidījumu saturā nedrīkst iekļaut, ir norādīts likumā, piemēram, naida kurināšana, diskriminācija, neslavas celšana," norādīja Siksnis.

"Būtu diezgan nepatīkama situācija, ja uz raidījumu par politiskiem notikumiem Latvijā nedrīkstētu uzaicināt kāda politiskā spēka pārstāvi, jo tas būtu vairāk nekā noteikts," sacīja Siksnis, piebilstot - ja Mjartāna teiktais ir domāts nopietni, tad viņam nāk prātā vārds "cenzūra".

Kā ziņots, Latvijas Žurnālistu savienības (LŽS) valdes priekšsēdētājs Juris Paiders biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu raidījumu saturs jau tiek regulēts un NEPLP sastāvs ir koalīcijas izvēlēts, tur nav neviena opozīcijas pārstāvja, tāpēc tas kalpo kā koalīcijas ideoloģiskais ierocis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!