Foto: F64
Mediju ekspertiem ir maz informācijas par jaunievēlētās Latvijas Televīzijas (LTV) valdes sastāvu, un viņi norāda uz izvēles procesa necaurspīdīgumu.

Jau ziņots, ceturtdien vakarā par LTV valdes priekšsēdētāju iecelts Ivars Belte. Vienlaikus par valdes locekli finanšu un tehnoloģiju jautājumos iecelts Māris Skujiņš un par valdes locekli programmas attīstības jautājumos - Sergejs Ņesterovs.

Latvijas Universitātes profesore un mediju eksperte Inta Brikše (attēlā pa kreisi) norādīja, ka viņai par jaunieceltajiem valdes locekļiem ir zināms tikpat daudz, cik jebkurš Latvijas pilsonis varēja iepazīties ar viņiem. Viņa sacīja, ka acīmredzot, pēc Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un "Fontes" domām, tā ir profesionāla un pašreizējā situācijā spēs labi vadīt LTV, piebilstot, ka viņiem varbūt bijusi kāda citiem nezināma informācija, lai pieņemtu šādu lēmumu.

Brikše vērsa uzmanību uz to, ka izvēles process nav bijis caurspīdīgs un nav zināmi atlases kritēriji. Viņa sacīja, ka grūti vērtēt, vai cits valdes sastāvs varētu būt labāks, jo nav zināmi visi 45 kandidāti uz šo valdi. Viņa arī akcentēja, ka jaunā valde sāks strādāt tieši ar šādu neuzticību. "Es domāju, ka viņiem būs ļoti grūti pierādīt, ka šīm aizdomām nav pamata," teica profesore.

Arī mediju eksperts Sergejs Kruks sacīja, ka par valdes sastāvā apstiprinātajām personām nekas daudz nav zināms. Viņš gan atklāja, ka savulaik ar Belti kopā strādājis.

Kruks kā Beltes stipro pusi, ko viņš arī varētu likt lietā televīzijā, minēja kolektīvā darba organizāciju, kas ir vērsta uz mērķi un rezultātu. "Es Belti pazīstu kā cilvēku, kas kaut ko dara, nevis to veic tikai ķeksīša pēc," teica Kruks.

Savukārt problēmu viņš saskata tajā, ka jaunajai valdei ir diezgan komerciāls skatījums un nav pieredzes sabiedriskajā medijā. "Nespēju iedomāties, kā jaunievēlētā valde varēs samērot tagadējās Latvijas Televīzijas padomes, teiksim, Ginta Grūbes, ideālistisko tīrās sabiedriskās televīzijas bez komercijas tēlu ar valdes locekļa uzskatiem par nepieciešamību attīstīt komerciālos instrumentus," sacīja Kruks.

Arī Kruks bija līdzīgās domās ar Brikši un minēja, ka ir ļoti grūti atbildēt uz jautājumu, vai varēja izvēlēties labāku valdes sastāvu, jo nebija zināmi atsijāšanas principi un kāpēc līdz finišam nonāca tieši šie cilvēki. Viņš arī neizprot, kādēļ no astoņiem cilvēkiem pēdējā atlases posmā bija tikai divi cilvēki, kuriem ir pieredze sabiedriskajā medijā. Viņaprāt, tas ir pretrunā ar NEPLP redzējumu par sabiedrisko mediju.

Jau ziņots, ka jaunais LTV vadītājs Belte no 2011.gada ir "Video International Ukraine" ģenerāldirektors, no 2007.gada bijis "Baltijas Mediju alianses" izpilddirektors, no 2002. līdz 2007.gadam - SIA "TV3" pārdošanas direktors, SIA "Eniro" mārketinga vadītājs, AS "Diena" laikraksta "Diena" direktors, Reklāmas nodaļas vadītājs, "106.2 Radio Rīgai" Mārketinga un pārdošanas nodaļas vadītājs, bijis Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents un valdes loceklis, kā arī Latvijas Preses izdevēju asociācijas viceprezidents.

Jaunais valdes loceklis programmas attīstības jautājumos Ņesterovs no 2003.gada bijis reklāmas aģentūras "Lowe Age Latvia" izpilddirektors, "Mccann Worldgroup Latvia" komunikācijas holdinga stratēģiskās plānošanas vadītājs, no 1995.gada līdz 2003.gadam bijis projektu direktors un klientu servisa direktors reklāmas aģentūrā "Adell Saatchi&Saatchi Latvia".

Jaunais valdes loceklis finanšu un tehnoloģiju jautājumos Skujiņš bijis finanšu direktors SIA "Energo Capital", valdes loceklis un finanšu direktors SIA "Baltcom TV", valdes loceklis "HVE Balt-Com Fiber AB", finanšu direktors un analītiķis SIA "Alīna", valdes priekšsēdētājs Baltijas un Polijas reģiona vadības komitejā un kredītkomitejas loceklis SIA "Nordea Finance Latvia".

Uz LTV valdes locekļu amatiem pieteicās 45 kandidāti, kuru vārdi netika publiskoti. Pēc iesniegto dokumentu atbilstības izvērtēšanas nolikuma prasībām dalību konkursā turpināja 41 kandidāts.

Pēc pretendentu uzklausīšanas dalībai otrajā kārtā tika izvirzīti deviņi pretendenti - trīs katra amata kandidāti, kas saņēmuši NEPLP augstāko novērtējumu. Viens no šiem kandidātiem no turpmākas dalības konkursā atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!