Pašreizējā situācijā Latvijā ir iespējams bezpartejisks premjers, uzskata aģentūras LETA aptaujātie eksperti.
Politologs Valts Kalniņš sacīja, ka Latvijā patlaban ir iespējams bezpartejisks premjers, taču, pēc eksperta domām, tas lielā mērā ir atkarīgs no paša kandidāta. Arī sabiedrības par atklātību "Delna" pārstāve Inese Voika sacīja, ka pašreizējā situācijā valstī ir iespējams bezpartejisks premjerministrs un tas turpinātu sabiedrības vēlmi pēc politisko procesu evolūcijas.

Voika norādīja, ka prezidenta paziņojumu par bezpartejiska premjera kandidāta meklēšanu viņa uztver kā daļu no pašreizējā politiskā procesa, kurā sabiedrība gaida pārmaiņas. "Lielās politiskās pārmaiņas, kuras mēs kā sabiedrība gaidām, šādā veidā [nominējot bezpartejisku premjeru] nebūs iespējamas," sacīja eksperte, tomēr piebilstot, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers ir rīkojies reālistiski šajā situācijā.

Eksperti norādīja, ka bezpartejiska premjera gadījumā būtu daudz grūtāk un lēnāk panākt kāda jautājuma risināšanu.

Abi eksperti pieļāva iespēju, ka pašreizējais premjera kandidāta izraudzīšanās process varētu arī būt inscenējums. "Kopš tā laika, kad prezidenta amata kandidāts tika izraudzīts Mežaparkā, vairs neņemos spriest, cik tālu šajā procesā ir inscenējums un cik tālu šis process ir īsts," sacīja Kalniņš.

"No tā, kā Tautas partija darbojās, izvirzot prezidentu, es neizslēgtu iespēju, ka tas ietilptu viņu plānā," teica Voika, uzsverot, ka tas nepierāda un arī neizslēdz iespēju, ka prezidents darbojas pēc īpašām konsultācijām ar Tautas partiju.

Iespējamos bezpartejiskos premjera amata kandidātus, ar kuriem šodien tikās Valsts prezidents, eksperti komentēja izvairīgi. Kalniņš uzsvēra, ka būtu nepieciešams laiks, lai dotu sabiedrībai iespēju viņus vērtēt kā valdības vadītāja amata kandidātus.

Eksperts arī uzsvēra, ka liela starpība ir starp to, ko šie cilvēki ir darījuši savās iepriekšējās kapacitātēs, un to, kādas kvalitātes nepieciešamas premjera amata kandidātam.

Voika norādīja, ka Latvijā vajadzīgs profesionāli un intelektuāli spēcīgs premjers, kurš spēj mobilizēt citus cilvēkus, un šīs kvalitātes, pēc ekspertes domām, piemīt zināmā mērā visiem iespējamajiem kandidātiem, ar kuriem trešdien tikās prezidents.

Tomēr eksperte uzsvēra, ka "premjera amats nav uzņēmuma vadītāja amats, kur var uzaicināt kādu spožu zvaigzni", un amata kandidātam, pēc Voikas domām, nepieciešams plašāks skatījums.

Savukārt "Sabiedrība citai politikai" aicina Valsts prezidentu rosināt Saeimas atlaišanu, jo, vērtējot Ministru prezidenta izraudzīšanas gaitu, tā secinājusi, ka valdošās koalīcijas partijas ir zaudējušas ne tikai sabiedrības uzticību, bet arī nespēj izvirzīt pieņemamu premjera kandidātu.

"Sabiedrība citai politikai" uzskata, ka arī bezpartejisks Ministru prezidents neatrisinātu samilzušās problēmas, jo pat vislabākajam kandidātam nāktos strādāt ar esošo Saeimas vairākumu, kas sevi "spilgti apliecinājis lēmumu pieņemšanā, ignorējot sabiedrības intereses".

Biedrība aicina politiskās partijas un nevalstiskās organizācijas atbalstīt tās iniciatīvu un mudināt Valsts prezidentu pieņemt valstisku lēmumu - saskaņā ar Satversmi rosinot Saeimas atlaišanu.

Nevalstisko organizāciju "Sabiedrība citai politikai tiesiskā valstī" 19.novembrī ar domubiedriem izveidoja no Tautas partijas izslēgtais Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs.

Kā ziņots, Zatlers ir nolēmis sākt sarunas ar piecām Saeimā pārstāvētajām labējām partijām par atbalstu bezpartejiskam premjera amata kandidātam.

Sarunas par iespējamajiem premjera amata kandidātiem varētu sākties piektdien, 14.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!