Tautas saskaņas partijas (TSP) izstāšanās no kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) ļaus partijai uzlabot savu tēlu vēlētāju acīs un pieteikt savas pretenzijas uz darbu valdībā, uzskata BNS aptaujātie eksperti.
Sociologs Aivars Freimanis ir pārliecināts, ka Tautas saskaņas partijas izstāšanās no PCTVL ļaus atgūt un pat palielināt vēlētāju uzticību. "Es pieņemu, ka nebūs ilgi jāgaida, līdz Tautas saskaņas partija pieteiks savas pretenzijas darbībai valdībā," sarunā ar BNS pauda sociologs.

"Tautas saskaņas partijas rīcība bija pēkšņa un sen gaidīta vienlaikus, jo apvienība nebija politiski loģiska - ļoti dīvaini izskatījās komunistu savienība ar Tautas saskaņas partiju," viņš klāstīja.

"Domāju, ka Tautas saskaņas partijas līderis Jānis Jurkāns vēlētājiem joprojām šķitīs interesants politiķis, no kura var daudz sagaidīt, tāpēc viņa popularitāte pēc zināma laika perioda pat palielināties, lai gan šobrīd es prognozētu nelielu kritumu," norādīja Freimanis.

Savukārt Tautas partiju atbalstošais politologs Artis Pabriks BNS norādīja, ka "notikušas radikālas izmaiņas kreisi noskaņoto partiju spārnā un Jānis Jurkāns spēris drosmīgu soli, kas gan neatmaksāsies uzreiz. Jurkāns nodemonstrējis attieksmi - esmu brīvs un gatavs sarunām un sadarbībai. Viņam vēl ir gana daudz laika līdz pašvaldību, parlamenta un Eiroparlamenta vēlēšanām, tāpēc domāju, ka viņa partijai ir lielas iespējas iegūt arvien lielāku Latvijas iedzīvotāju atbalstu".

Politologs Jānis Ikstens BNS atzina, ka izstāšanās no PCTVL Jurkānam paver iespēju, bet negarantē ieiešanu valdībā un valdības stabilitātei problēmas varētu sagādāt Valsts prezidenta vēlēšanas, nevis TSP lēmums par izstāšanos no PCTVL. Ikstens norādīja, ka sestdienas kongresa lēmums ļaus TSP uzlabot savu tēlu vēlētāju acīs, taču vēl neko negarantē.

BNS jau vēstīja, ka TSP sestdien izstājās no PCTVL, savukārt TSP Saeimas deputātiem uzdots izveidot atsevišķu frakciju, bet pašvaldību deputātiem atbilstoši partijas statūtiem izvēlēties sadarbības formas un koalīcijas ar citām viņu pašvaldībā pārstāvētām partijām. Tāpat partijas domei uzdots turpināt darbu, lai izstrādātu TSP programmas jaunu redakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!